IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови 1 500 работни места ще бъдат разкрити в Тракия икономическа зона тази година

Стойността на новите проекти се оценява на 50 млн. евро, съществуващи заводи се разширяват

15:00 | 25.01.16 г.
<p>
	Част от завода на Sensata, който е вече завършен. <em>Снимка: Тракия икономическа зона</em></p>

Част от завода на Sensata, който е вече завършен. Снимка: Тракия икономическа зона

Още над 1 500 нови работни места се очаква да бъдат открити в „Тракия икономическа зона“ през тази година. Стойността на новите проекти се оценява на 50 млн.евро, съобщава инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит Холдинг“ АД – компанията, която разработва зоната.

През миналата година в „Тракия икономическа зона“ са създадени също 1 500 нови работни места, като обекти разкриха редица световни и български компании.

В началото на миналата година „Щром" пусна в експлоатация консервната си фабрика „ТРАКИ” за 4,7 милиона евро в индустриална зона „Раковски“, част от „Тракия икономическа зона“. Няколко партиди продукция вече са изпратени в Русия, Англия и Италия, подготвя се износ и за Германия.

През 2014 г. компанията закупи 150 декара селскостопански земи, върху които отглежда червена капия за собственото си производство. Останалата част от суровините изкупува от местни производители.

През миналата година американската Sensata Technologies – един от световните лидери в производството на сензорни и електрозащитни устройства, приключи първия етап на предприятието си в България, което се намира в „Тракия икономическа зона“. Очаква се до 4 години в предприятието да бъдат наети 1 500 души. В първата фаза от проекта беше изградено предприятие от 10 хил. кв. м върху терен от 68 хил. кв. м, като инвестицията е в размер на 40 млн. долара.

Японската компания SMC Industrial Automation закупи терен с площ 180 хил. кв.м в зоната за ново предприятие.

„Либхер-Хаусгерете Марица“, част от германското дружество Liebherr, приключи строителството на новия си логистичен център, разположен върху 32 хил. кв.м. С него ще се увеличи производството в освободените заводски площи, така че след последното разширение в завода ще се произвеждат 1 млн. хладилни уреда годишно. В момента тече оборудването на логистичния център, като цялата инвестиция в него е над 30 млн. лева.

Италианската „Дзобеле“, производител на ароматизатори за битови нужди, изгради през 2015 г. нови 3 хил. кв.м – за склад и производство, като инвестира над 2 млн. евро. С това разширение предприятието вече се простира върху 11  хил. кв. м.

През 2015 г. завърши четвъртото разширение на завода на британската фирма за производство на автомобилни детайли „Уилям Хюз", като компанията има планове и за ново. Компанията е вече от 11 години в индустриалната зона „Раковски“ и инвестира годишно средно по 1 млн. евро.

Логистичната компания DB Schenker пък утроява площите си край Пловдив. В края на миналата година компанията изгради нов склад върху 2000 кв. м. Още 2 хил. кв. м се очаква да бъдат добавени в средата на тази година. Проектът се изпълнява заедно с „Логистика Марица", която развива индустриална зона „Марица“, част от „Тракия икономическа зона“.

До няколко дни българската „Биофреш” очаква акт 16 за модерната си база в зона „Марица“. Предприятието включва производство на продаваната и в Китай козметика от розово масло, роботизиран склад и офис помещения. Досега компанията е вложила над 5 млн. евро и продължава да инвестира.

В близост са и обектите на „Елена Пропъртис“ и „Сенсор“, всяко върху площ от 4 хил. кв.м и с инвестиция за по 1,1 млн. лева, които са привлекателни за компании от сферата на търговията, леката промишленост, складова и спедиторска дейност.

Производителят на детайли за бяла техника „Мекалит България" започва ново производство в завода си в зона „Куклен“, част от „Тракия икономическа зона“. Преди три години германската Mecalit стъпи в България, за да е по-близко до основните си западноевропейски клиенти, изнасящи производството си на Изток, а основната цел беше оттук да се снабдяват предприятията на Liebherr, Bosch-Siemens Hausgeraete и Miele.

Сега пловдивският завод навлиза в нова област – производство на пластмасови елементи за автомобилната индустрия. В допълнителната линия са инвестирани близо 3 млн. евро, а сред клиентите са компании като Renault - Nissan, Volkswagen и Mercedes.

Германският предприемач Райнер Зигмунд от веригата за облекла втора употреба La Fiesta, в партньорство с фонда за дялови инвестиции BlackPeak Capital, започва строителството през март 2016 г. на сортировъчен завод за употребяван текстил, който ще бъде разположен в зона „Марица“. Инвестицията в сградата и сортировъчните машини е за около 2,5 млн. евро, като в предприятието ще работят 120 - 150 души.

Завършило е проектирането и на агроцентър „Калояново". Центърът ще улесни достъпа до пазара на селскостопански производители независимо от размера им. На първия етап ще бъде изградено тържище, където производителите ще могат да си партнират и така да бъдат доставчици на клиенти като търговските вериги, които търсят големи обеми. На следващия етап се предвижда да има и преработвателни предприятия за сокове, консерви и т.н. Цялата инвестиция ще бъде за над 5 млн. евро.

Нов инвеститор в „Тракия икономическа зона“ е и „Вили Елбе аутомотив България" – дъщерна фирма на германската Willi Elbe Gelenkwellen, която през май миналата година закупи близо 20 дка край Куклен. Проектирането на новия завод приключи и стартира строителството.

Предварителен договор е сключен и с още един германски производител на автомобилни части. Фирма от САЩ в областта на машиностроенето също проявява интерес да инвестира край Пловдив, както и китайски компания за производство на автомобилни компоненти.

Доста напреднал е проектът на българо-немската компания „Entrama“ за производство на машини за хранително-вкусовата промишленост. Компанията закупи над 20 дка в индустриална зона „Марица“ за фабриката си.

На финалната права са и преговорите с международна компания в областта на електрооборудването. Те стартираха преди половин година и се очаква да приключат до месец. Със сигурност обаче е взето решение, че инвестицията ще бъде в „Тракия икономическа зона". В завода ще работят 1 000 души.

В зоната край Пловдив предприятия вече имат големи компании от сектора като ABB и Schneider Electric. АВВ стартира и образователни инициативи, за да си осигурява кадри за предприятието.

Подобна опция обмисля и британската компания „Уилям Хюз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още