IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови компании и силна динамика белязаха сделките с бизнес имоти през годината

Започнати вече проекти предполагат търсенето на офис и търговски площи у нас да бъде засилено и през следващата година

18:01 | 25.12.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Нови компании и силна динамика белязаха сделките с бизнес имоти през годината

2014 г. скоро ще бъде история. Вижте кои са най-значимите събития и тенденции от политическия и икономически живот в България и по света през последните 12 месеца в специалната секция „Икономиката през 2014 г.“.

Настоящата 2014 г. бе динамична откъм сделки на пазара на бизнес имоти в България. Запази се и тенденцията нови компании да навлизат на пазара у нас, а в същото време български фирми успяха да закупят други големи компании и така да повишат пазарния си дял. Традиционно повечето от сделките с бизнес имоти бяха концентрирани в столицата, където компаниите могат да намерят най-много и добре обучена работна ръка, както и относително прилична инфраструктура около сградите.

Годината за продажбите на бизнес имоти премина изключително динамично, като се забелязва ръст в търсенето. Съответно се сключиха и повече сделки у нас в сравнение с минали години, обясни пред Investor.bg Калоян Богданов, маркетинг мениджър в компанията за недвижими имоти „Адрес“.

Според него в момента на пазара с бизнес имоти у нас се наблюдава навлизането на нови клиенти, които са по-малко утвърдени марки и бизнеси. Тези компании се възползват от повишеното търсене на продукти и услуги. „По време на криза стартират много нови бизнеси, които търсят площи“, смята Богданов.

От Национално сдружение „Недвижими имоти“ отчетоха, че търсенето е по-скоро за наемане за кратко на офиси. Според тяхно изследване заетостта в новопостроените бизнес центрове е изключително висока. Много фирми предпочитат да се изнесат от старите жилищни сгради и да се преместят в центровете. Експертите дори посъветваха строителите да свият отдаваните под наем бизнес площи. Част от компаниите продължават да търсят офиси само за няколко дни от месеца или пък за седмица, обясни Даниела Грозева, член на управителния съвет на сдружението.

За следващата година не се очакват изненади в търсенето на бизнес имоти, смята още Богданов. Според него е възможна появата на нови играчи, свързани с търговията, IT сферата и неправителствени организации.

Засилване на конкуренцията за търговските площи

Според брокера през следващата година в България ще се изостри допълнително конкуренцията на пазара на търговски площи. Причината за това е засиленото търсене на такива имоти, каза още Богданов. Той добави, че дори и в момента наемането на търговски площи се осъществява още преди да се освободи имотът. Именно заради това ние препоръчваме на купувачите да работят със специалисти, поясни Богданов.

Пред инвеститорите, които планират бъдещи качествени жилищни проекти, стои предизвикателството за избор на терен, смята експертът. Те имат две основни възможности за намиране на подходящия парцел – или да открият качествена, свободна локация, или да разчистят застроени терени, на които могат да бъдат издигнати нови постройки, категоричен бе той.

Продажби на зелено

Строителството започва леко да се съживява и на пазара излизат повече сгради, които вече се продават и „на зелено“, обясни и Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. Според нея на пазара в момента излизат по-малки сгради от строители, които имат натрупан опит и история и на които купувачите са склонни да се доверят. „Има засилено търсене и на парцели за строителство в София, което е знак, че можем да очакваме по-голямо раздвижване и предлагане на нови проекти през следващата година“, смята още Стойкова.

Според нея най-сериозно раздвижване през тази година е имало на пазара на бизнес имотите. Търсенето обаче е основно за наеми, а не толкова за покупка. „Появяват се и инвеститори, които търсят да закупят магазини и офиси с цел вложение и отдаване под наем“, смята Стойкова. Този бизнес в повечето случаи се изисква по-голяма инвестиция.

Според нея търговските площи и по-конкретно - отдаването им под наем, заедно с жилищния пазар се оформиха като най-динамичните сегменти от пазара тази година. Тази тенденция се очаква да продължи и през 2015 г., категорична бе тя.

Последна актуализация: 20:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 6
OPASEN
преди 9 години
Има една мноооого голяма разлика в управлението на ГЕРБ преди и ГЕРБ сега и това не се корени в ГЕРБ, защото всички знаем кой е ГЕРБ. Тази разлика се казва РБ и именно заради РБ коалицията се реализира с клизма! В РБ има много принципни хора (най-вече в ДСБ на Ванката Костов), които не са продажници и искат да се облагодетелстват от това, което ще направят, а не само да крадат, подобно на изкуфелия пенсионер, ***, ***, пионките Волен, Болен, Яне, Барека и т.н.С две думи, в момента Бойко не може свободно да си разиграва коня, както едно време и поради това аз съм оптимист за бъдещето, като дори смея да мечтая, че идва време на победа на демокрацията изобщо! Дано скоро отново да имаме силно синьо правителство, подобно на това от 1997-2001 година, което беше признато дори от Царя, когато хвана кокала !Всичко това го казвам, защото това означава стабилност в България, т.е. ръст във всяко отношение. Не казвам колко ще е този ръст, а просто, че ще има ! Имотите ще растат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Ако имаш в предвид т.н "глобално затопляне", значи си се объркал нещо. Лекото увеличаване на температурите със сигурност не е причинено от изкопаемите горива. Например парниковите газове отделени от селскостопанските *** са много повече от тези отделени от всички коли и ТЕЦ-ове по света, но никой не слага зелена такса ***. Вулканични изригвания изхвърлят много повече парникови газове от ТЕЦ-овете също, но няма зелена такса вулкан, някой изригвания продължават десетилетия наред.Зелените лупмени са лобистка група, специално създадена да осигури продажбата на стоки, които са непродаваеми без специално законодателство!Миналата 2013 в САЩ имаше най-студената зима от почти век с 2 метра дебел лед сковал великите езера. Къде е затоплянето тук??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
Блажени са вярващите, че икономиката ще се върне към растеж толкова бързо.Великата Депресия в САЩ започва от 1928 и продължава до 1945 или общо 17 години. Японската дългова криза започва от 1985г и продължава вече 30 години до ден днешен. При икономиките от Третия свят каквато е България излизането от иконимическа криза става 2 пъти-бавно отколкото при развитите. България няма да се върне към растеж в дори в следващите 30-40 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
skeptika
преди 9 години
Колега , .......... Коледа е на Пазара Чудеса НЕ стават но поне не се ядосвай ;)да станеш да пишеш по нощите за това как щели да се сриват имотите...кофти е------- Икономиката е циклична , пак ще има Цикъл Спад....след 15 год , успокой се , тогава ще си купиш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 4
studioaa
преди 9 години
За какъв ръст в търсенето на бизнес имоти мечтаете при положение, че ГЕРБ е на власт, а партията провежда политика на строга фискална дисциплина. При първия кабинет Борисов имотите поевтиняха с 30% в рамките на мандата, затова очаквам този спад да се повтори до края на втория мандат. За какъв ръст на кредитирането говорите, при положение, че средствата в банките са се стопили с 10% за 2014 и кредитния ни рейтинг е на ниво ***, най-ниското от поне 10 години. Освен фалита на една банка през 2014, друга беше спасена от данъкоплатците. Нормално е да очакваме плавен ръст на лихвите по кредитите през 2015, докато те достигнат до 8-9% по жилищни и 7%-10% по фирмените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още