IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новото строителство и големите жилища са най-търсени в София

Средната цена на квадратен метър през първото тримесечие достига 1150 евро

13:04 | 18.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Тенденцията за търсене на по-големи жилища в София, започнала през миналата година вследствие на пандемията от коронавирус, се запазва и в началото на тази година. Делът на закупените двустайни жилища спада и достига 30%, а тристайни са 50% от закупените апартаменти. Делът на четиристайните жилища нараства до 10%, сочат данни на агенцията за недвижими имоти Bulgarian Properties.

Средната площ на закупените жилища е 94 кв.м и нараства с още два квадрата спрямо края на миналата година, което кореспондира с увеличения дял на многостайните жилища.

Новото строителство съставлява основен дял от покупките на жилища в столицата, а сделки се сключват и в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени, констатира компанията.

Средната цена на закупените в София през първото тримесечие апартаменти по данни на Bulgarian Properties е 1150 евро на кв.м при 1120 евро на кв.м в началото на 2020 г. Това представлява ръст от 2,7% на годишна база и той е малко по-голям от отбелязаното през последното тримесечие на 2020 г. покачване от 2,3%. Очаква се цените да продължат да нарастват умерено с 3% до 5% до края на годината. Жилищен Жилищен

Средната обща цена на закупените апартаменти е 109 530 евро при средно за 2020 г. 100 260 евро. Данните отразяват увеличението на цените, но и промяната в структурата на закупените жилища и нарастването на дела на по-големите апартаменти, се казва в анализа.

Сред най-предпочитаните квартали в София остават „Манастирски ливади“, „Кръстова вада“, „Витоша“, „Дианабад“, Студентски град и „Младост“.

Обявяването на разширението на третата линия на метрото в посока Окръжна болница е засилил интереса към набиращия популярност и развиващ се район „Полигона“ и в частност зоната около Тех Парк София.

Атрактивни остават широкият център на София около бул. „Сливница“, „Банишора“, както и кварталите, които от скоро имат достъп до метро чрез третия му лъч – „Красно село“, „Лагера“, „Овча купел“, „Хаджи Димитър“.

Запазва се траен интерес към затворени комплекси и сгради със собствен двор, към партерни апартаменти с тераса или двор, както и към апартаменти с големи тераси и гледки.

Средните цени в най-популярните квартали през първото тримесечие са:

• Кръстова вада – 1300 евро/кв.м.

• Манастирски ливади – 1225 евро/кв.м.

• Драгалевци – 1260 евро/кв.м.

• Полигона – 1320 евро/кв.м.

• Дианабад – 1280 евро/кв.м.

• Студентски град – 970 евро/кв.м.

• Младост – 1215 евро/кв.м.

• Лагера – 1180 евро/кв.м.

• Широк център – 1100 евро/кв.м.

• Банишора – 1030 евро/кв.м.

• Люлин – 860 евро/кв.м.

• Връбница – 960 евро/кв.м.

Наличното ипотечно финансиране при ниски лихвени проценти, продължаващият ръст на доходите и сравнително стабилната икономическа среда продължават да влияят положително на жилищния пазар, констатират от Bulgarian Properties.

Данните на агенцията показват, че новосключените сделки в София през първото тримесечие на 2021 г. бележат ръст от 20% спрямо 2020 г. и около 10% спрямо 2019 г. „Това означава, че жилищният пазар не само е наваксал и се е възстановил от паузата по време на пандемията, но и продължава своя възходящ цикъл на развитие“, се казва в анализа.

Наред с активното сключване на сделки има и вписване на вече сключени сделки в сгради ново строителство, които сега се въвеждат в експлоатация и се прехвърля собствеността. Това намира отражение в данните на Агенцията по вписванията, които сочат, че през първото тримесечие на 2021 г. в София са вписани 6683 имотни продажби при 5285 за същия период на 2020 г., което е ръст от около 26% на годишна база.

„Жилищният пазар направи много силен старт на 2021 г. Активността беше по-голяма и от началото на 2020 г. преди пандемията, и от същия период на 2019 г., като на моменти беше дори еуфорична. По всичко личи, че жилищният пазар е преодолял пандемичната криза и продължава възходящия си цикъл на развитие”, коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties.

Стойността на коефициента на достъпност през първото тримесечие на 2021 г. е 1,13, като запазва нивата от края на миналата година. Жилищен Жилищен

Това означава, че към момента е нужна малко над една средна месечна софийска заплата за покупката на 1 кв.м жилищна площ в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още