Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Нужен е по-строг контрол при управление на етажната собственост

Да има задължителна декларация за живущите и адекватни административни санкции при подаване на невярна информация, предлага председателят на АДУЕС Ламбро Попов

гледано: 2747   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Един от главните проблеми при етажната собственост е липсата на яснота колко точно души живеят в нея. Това каза Ламбро Попов, председател на Асоциация на дружествата, управляващи етажна собственост в България (АДУЕС), в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Той напомни, че собствениците трябва да декларират в домовата книга колко души обитават даден апартамент.

Още по темата

"Това не е скрепено със санкционен режим и е оставено на добрата съвест на собствениците. Голяма част от апартаментите са дават под наем за дългосрочно или краткосрочно време, съответно временните или постоянните обитатели не се отразяват в книгата на етажната собственост", коментира Попов.

Според него фактът, че собствениците не знаят реално колко души живеят в сградата и не са осведомени дали те са „прилежащи или трайно обитаващи”, често води до конфликти. Ламбро Попов е на мнение, че така не могат да се определят реалните такси, защото по закон те се разпределят спрямо броя на живущите.

"Ние предлагаме въвеждането на задължителна декларация за промяна на обстоятелствата, която да бъде скрепена с адекватни административни санкции при подаване на невярна информация", заяви председателят на АДУЕС. "Това ще има психологически ефект върху собствениците и би решило проблемите на бюджетирането на сградата.”

Попов обяви и друго предложение на асоциацията – председателят на управителния съвет и органите на управлението на етажната собственост да имат по-широки правомощия в отношенията им с публичните регистри.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
5
 
1
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Това сдружение на милиционерите в България ли е?
За "по-добро отчитане" да се въведе и задължение за ежедневен отчет на вида и количеството консумирана храна.
И всъщност това сдружение кого точно представлява? Има ли 5% от жилищата да се управляват от тях?

Още от България
Президентът наложи вето на Закона за държавната собственост