IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОББ: Средният размер на ипотечните кредити нараства с 12% през 2020 г.

Има предпоставки имотният пазар да продължи да се развива, като ще остане стабилен, прогнозируем и рисковете ще могат да се управляват, смята Павел Тенев

19:30 | 31.01.21 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Средният размер на ипотечните кредити у нас нараства с 12 на сто през 2020 г. на годишна база, от 95 хиляди лв. до 108 хил. лв., заяви Борислав Гостев, ръководител „Управление на Търговски партньори“ в ОББ, в рамките на първото издание на мултиплатформения проект на телевизия Bulgaria ON AIR „Бъдещето: Домът“ с водещ Калина Донкова. 

“По данни на Българска народна банка през миналата година размерът на отпуснатите ипотечни кредити нараства с 400 милиона лева до общо четири  милиарда лева”, посочва още той.

По думите на Гостев притежанието на имот е сред водещите приоритети за българите, като по данни на Евростат 84% от тях имат собствено жилище при средно ниво за Европейския съюз (ЕС) от 70%.

“Заради социалната дистанция все повече се търси пространство - тристайни и четиристайни апартаменти. Засилва се и търсенето на затворени комплекси и къщи край градовете”.

Съвременните жилища у нас са все по-качествени, развитието на технологиите ни дава възможността да заимстваме от всичко най-добро, заяви от своя страна инж. Павел Тенев, строителен директор „Направление Градски Имоти“ в инвестиционна компания Green Life Development & Resorts.

“На картата на Европа изоставаме с малко, но поради икономически причини”, коментира Тенев. “В България, малко през призмата на това да сме пазарно ориентирани, се налагат граници и поради тази причина все още няма такива проекти, в които свободата на архитекта и конструктора да са абсолютни”, добавя той.

По думите на експерта златното правило при строежа на топ имоти е „локация, локация, локация“, като се търсят още качество, визия, безопасност.

“Има предпоставки имотният пазар да продължи да се развива. Ще остане стабилен, прогнозируем и рисковете ще могат да се управляват”.

Тенев очаква в бъдеще да има градове във въздуха, както и под водата.

Проектът „Бъдещето: Домът“  се провежда със специалното партньорство на ОББ, Теси, Шнайдер Електрик, Бош и „Проект 80 Тинтява”.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Varfor
преди 3 години
Има предпоставки имотният пазар да продължи да се развива. Ще остане стабилен, прогнозируем и рисковете ще могат да се управляват.Дали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Учеличение с 12%, а българите с намалели с колко?Н'ачиии, удряйте един калем и ще разберете колко сме забогатели.С мечти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още