IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмисля се създаването на дигитален хъб в строителството

Едва под 9% от сектор „Строителство“ в Европа са дигитализирани, посочи еврокомисар Мария Габриел

18:33 | 28.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Камарата на строителите в България (КСБ) и еврокомисар Мария Габриел се договориха да работят за създаването на специализиран дигитален хъб, който да търси възможностите за цифровизиране на строителната индустрия в България.

Ръководството на Камарата на строителите днес проведе работна срещна с Мария Габриел, европейски комисар по цифрова икономика и цифрово общество, съобщават от камарата.

Една от основните задачи на дигиталния хъб ще е в него да работят в тясно сътрудничество всички заинтересовани страни - КСБ, представители на местната власт, на университетите, на частния сектор и неправителствени организации. Новата структура ще търси партньорство и с други подобни европейски и световни структури.

„Дигитализацията на сектора е сред основните приоритети на КСБ“, сподели инж. Любомир Качамаков, член на ИБ и на УС на Камарата и вицепрезидент на Европейската федерация на строителната индустрия - FIEC. Той посочи, че за разлика от някои европейски страни, в България за бранша темата е нова и се работи за популяризацията й сред строителните компании.

Камарата се надяват да получи подкрепа и от страна на държавата.

От своя страна комисар Мария Габриел сподели, че едва под 9% от сектор „Строителство“ в Европа са дигитализирани. Еврокомисарят обясни, че възможностите това да се промени са чрез финансиране от страна на програма „Хоризонт 2020“ (Хоризонт „Европа“ за новия програмен период) или чрез създаване на дигитални иновационни хъбове.

Мария Габриел посочи, че за периода 2021 – 2027 г. ЕП е одобрил нова програма в областта на цифровите технологии за Европа (Digital Europe), която разполага с бюджет от 9,2 милиарда евро. Основната цел на програмата е да се направи така, че цифровата трансформация в Европа да бъде от полза за гражданите и предприятията. Тя ще даде възможност да се инвестира повече в цифровата икономика и цифровото общество. „Средствата по програмата ще се влагат в  цифрови умения, изкуствен интелект, киберсигурност и дигитални иновационни хъбове“, информира Габриел.

 

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още