IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обмислят се данъчни облекчения за енергийно ефективни сгради

В бъдещия жилищен кодекс ще се определи минимум от условия за обитаване, които да се гарантират на гражданите, според строителния министър

14:34 | 28.03.14 г. 3
Обмислят се данъчни облекчения за енергийно ефективни сгради

Предложение за данъчни облекчения за енергийно ефективните жилищни сгради вероятно ще залегне в новия жилищен кодекс, който се подготвя от Министерството на инвестиционното проектиране.

Това коментира пред журналисти строителният министър Иван Данов, който участва в конференция за устойчиво строителство, организирана от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране.

“В момента ние сме в обратната ситуация и има санкции за енергийно ефективна сграда. Като отидете да си платите данъка, ако сте си сменили дограмата - ще плащате по-висок данък. Нормално е, когато направите сградата по стандарт и тя има паспорт, или да се освободи за известно време от данъци, или да има някакви други стимули”, посочи министърът.

Той обаче подчерта, че има съпротива у администрацията най-вече заради очакваното намаление на данъчните приходи.

В бъдещия жилищен кодекс на практика ще се определи минимумът от условия за обитаване, които да се гарантират на гражданите, каза още Данов.

“Този минимум ще определи и къде е нивото на социалните жилища, оттам нататък може да се направи финансова равносметка, за да се прецени какво е необходимо, за да се решат проблемите на голяма част от населението”, каза той.

Жилищата, които не отговарят на санитарния минимум, вероятно ще трябва да бъдат санирани. “Един жилищен стандарт има две страни – площни показатели и техническо оборудване на сградата. Техническото оборудване би могло да се добави, но при площните показатели… Виждате какво се случва в градовете, хората си остъкляват балконите и това е резервата към тях”, коментира Иван Данов.

“Искаме да създадем и социален жилищен фонд. Освен че има социално значение, той ще намали и спекулативния натиск върху цените на жилищата. Това го има по цял свят, ние сме загърбили този проблем”, допълни строителният министър.

Идеята за създаване на социален жилищен фонд министерството обяви преди по-малко от месец. В момента се работи по концепция за публично-частни партньорства между общините, държавата и частни инвеститори. Държавата и общините могат да участват, като предоставят безвъзмездно терени за строителство.

Иван Данов обясни, че се обсъждат с финансисти възможностите за създаването на специален инвестиционен фонд, с който да се финансират дейностите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 2
panther
преди 10 години
Данъчните оценки трябва да се изравнят с пазарните цени в района. Имотните данъци трябва да се вдигнат сигурно тройно. Единствените данъчни стимули трябва да са за първо жилище, до 50-100кв м на лице. Всички други данъци трябва да се плоски спрямо оценката за да е проста и ясна данъчната система и да се избягват "врътки".За енергийно ефективните жилища достатъчен стимул е икономията на средства.На имоти в строеж също трябва да се наложи някакъв данък - 25-50% от този на готовите, за да се усмирят малко *** "строителни-инвеститори".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Абе всичко се прави само за доброто на гражданите. И гаранциите ще си ги платят те разбира се, за тяхно добро! :)))Изобщо няма не искам! Само добро! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
RedBot
преди 10 години
"В бъдещия жилищен кодекс на практика ще се определи минимумът от условия за обитаване, които да се гарантират на гражданите, каза още Данов."Да беше споделил кой ще плати гаранциите или това е незначителна подробност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още