IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Община Варна представи публичен регистър на зелените площи

Създадената база данни може да бъде надградена

17:51 | 05.01.16 г.
Община Варна представи публичен регистър на зелените площи

Община Варна представи днес публичен регистър на зелените площи, съобщи Агенция „Черно море“.

Изработването на “зеления кадастър” е струвало около 150 хил. лв. Създаването му е било поверено на екип, оглавен от архитекта проф. Тодор Булев, като специалистите са работили от 2009 до 2015 г. В регистъра са описани всички зелени площи на територията на Варна.

С този регистър и Общия устройствен план администрацията се надява да се преустанови безразборното презастрояване на зелените площи, както и изсичането на ценни дървесни видове при възстановяване на имоти – частна собственост.

Създадената база данни може да бъде надградена.

Според събраните данни 24 хил. дървета са в отлично състояние, а 4 хил. - в недобро. Уличното озеленяване в града е с дължина 257 км, а на всеки варненец се падат по около 30 кв. м зеленина, което според архитектите надхвърля в пъти европейските стандарти.

Целта на „зеления кадастър“ е да спре безразборното презастрояване на зелените площи, както и да улесни страните при имотни дела. От него могат да се възползват проектантите и архитектите, изготвящи подробни устройствени планове.

От общината декларират, че вече няма хаотично да се садят нови дървета, а само там, където действително има нужда.

Зам.-кметът Христо Иванов увери присъстващите, че вече има назначен експерт, който ще поддържа и актуализира базата данни.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още