IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините искат държавата да покрие разходите им по програмата за саниране

НСОРБ иска и публичен регистър на заявленията от собствениците, който да се подготви от МРРБ

17:33 | 22.01.15 г.
Общините искат държавата да покрие разходите им по програмата за саниране

Общините настояват държавата да покрие разходите им за администриране и управление на новата национална програма за саниране на панелните блокове. Това е записано в коментари и бележки на Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) по методическите указания за изпълнение на програмата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Коментарите са публикувани на сайта на организацията.

Припомняме, че в края на 2014 г. правителството стартира нова национална програма за саниране на жилищните блокове, строени по индустриален способ (панелно и ЕПК строителство). През тази година тя ще обхване блоковете с по над 36 апартамента, а от догодина – и сградите до 36 апартамента, намиращи се в общини, които не попадат в обхвата на новата оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Финансирането се отпуска чрез Българската банка за развитие (ББР), на която й беше осигурена държавна гаранция в размер на 1 млрд. лева, за да търси заемен ресурс за изпълнението на програмата.

Дейностите по подбор на сградите за саниране, сключването на договори между сдруженията на собствениците и ББР и мониторинга на изпълнението на строителните работи ще се осъществяват от общините.

В тази връзка от Сдружението напомнят, че допълнителни дейности, каквато представлява реализацията на програмата за саниране, може да се възлагат само с нормативен акт, който да отчита капацитета на местните администрации.

НСОРБ настоява също така да се промени Законът за местните данъци и такси, с което да се изключи прилагането на данъчни облекчения спрямо санираните с публични средства частни имоти заради опасенията, че общините ще бъдат лишени от собствени приходи.

Сдружението настоява също регионалното министерство да изработи единен публичен регистър на постъпилите заявления на сдружения на собствениците, както и да се приемат обективни критерии за достъп до ресурса по програмата, а не финансирането да става по реда на постъпване на заявленията за саниране. Един такъв критерий, предложен от организацията, е собствениците да нямат натрупани дългове от данъци към местните администрации.

НСОРБ предупреждава, че има и риск от неизпълнение на проектите, тъй като сдруженията на собствениците могат да участват в програмата с 67% съгласие. Същевременно общините имат ангажимент да осигурят на изпълнителите на санирането достъп до всички апартаменти, дори собствениците им да не са участвали на общото събрание, на което е взето решението за включване на блока в програмата, или да не са подкрепили това участие. За целта се предлага съгласието за достъп на строителите до имотите да се декларира писмено.

Общините настояват и за указания на Агенцията за обществени поръчки, с които да се гарантира законосъобразното им провеждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още