IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общините ще отговарят за сградите паметници на културата

Създават се специални звена за опазване на културното наследство в шестте икономически района на страната

12:27 | 23.06.16 г.
Общините ще отговарят за сградите паметници на културата

Общините вече ще управляват местните сгради паметници на културата. Това реши Народното събрание, като прие на второ четене промени в Закона за културното наследство.

Според новите текстове в рамките на утвърдената численост на общинската администрация във всеки от шестте икономически района на страната ще се създадат звена за опазване на културното наследство, предава БТА.

За Югозападен район звеното ще е в Столична община, за Южен централен район - в община Пловдив, за Югоизточен район - в община Бургас, за Североизточен район - в община Варна, за Северен централен район - в община Велико Търново, за Северозападен район - в община Плевен.

Звената ще се състоят от най-малко трима души. Те ще могат да издават писмени становища за недвижими културни ценности, които не са категории "световно" и "национално" значение, намиращи се в общините от съответния планов икономически район.

Звената ще работят под методическото ръководство на Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство. Представител на института ще участва в подбора на специалистите в новата структура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още