IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oбщините ще преговарят с депутатите заради програмата за саниране

Нови търгове могат да се обявяват под условие до осигуряване на финансов ресурс

18:57 | 24.11.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Общините ще водят преговори с партиите в парламента за продължаване на програмата за саниране. Това е станало ясно на среща на представители на Националното сдружение на общините в България с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщават от организацията.

Припомняме, че в началото на тази седмица регионалното министерство временно спря националната програма за обновяване на многофамилните жилищни сгради заради изчерпан финансов ресурс. На местните администрации е разпоредено да не сключват нови договори до приемането на бюджета за 2017 г.

Народното събрание освен това трябва да даде мандат на правителството за увеличаване на средствата по програмата с още 1 млрд. лева.

Програмата разполагаше с 1 млрд. лева, като средствата са осигурени от заеми. През тази година със средства от нея се финансираше санирането на големи жилищни блокове, изградени по индустриален способ. На следващите етапи със средства от програмата ще се обновяват и по-малки жилищни блокове, както и тухлени сгради и еднофамилни жилища, но строителните дейности няма да са безплатни за собствениците.

Близо 2 хил. са сградите, които чакат за саниране и за които бюджетът на програмата не е стигнал.

На срещата Павлова е потвърдила, че спирането на програмата е временно и се отнася до сключването на договори за обследвания и строителни дейности за нови сгради. Работата по сградите, за които вече са сключени договори с изпълнители и са част от договорите с Българската банка за развитие, може да продължи, тъй като необходимите за целта средства са част от гарантирания ресурс от 1 млрд. лева, посочва се в съобщението.

По отношение на търговете за избор на изпълнители на техническо и енергийно обследване и на строително-монтажни работи, които се провеждат в момента, Павлова е разяснила, че за тях може да бъде поискано удължаване на срока на валидност на офертите от участниците. Нови обществени поръчки могат да бъдат обявявани единствено под условие до осигуряване на финансов ресурс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още