Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Общините все още не са готови за спиране на безразборните строежи

Депутати искат удължаване на срока за изготвяне на устройствените планове на общините до 1 януари 2021 г.

Общините все още не са готови за спиране на безразборните строежи

Снимка: Pixabay.com

Голяма част от общините все още нямат Общи устройствени планове, с каквито трябваше да разполагат до 1 януари 2019 г. с цел спиране на безразборното строителство.

Поради това депутати от ГЕРБ искат удължаване на срока за изготвяне на устройствените планове до 1 януари 2021 г., става ясно от законопроект за изменение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), публикуван на сайта на Народното събрание.

Още по темата
През 2013 г. общините бяха задължени да изготвят общи устройствени планове, с които да определят предназначението на отделните територии, както и интегрирани планове за развитие, на основата на които да могат да получават европейски средства за проекти през програмния период до 2020 г. Първоначално общините трябваше да са готови с тях до началото на 2016 г. Впоследствие срокът беше удължен до началото на 2019 г.

Според вносителите на законопроекта обаче съществували обективни причини, които забавят общините при изработването и одобряването на общите устройствени планове. Обществените поръчки за изготвянето им често се обжалвали, затруднено било и набавянето на необходимите данни за устройството на съответната територия, пишат вносителите в мотивите към законопроекта.

Освен това обществените обсъждания са продължителни, както и процедурите по съгласуване на проектите за общи устройствени планове със заинтересованите централни и териториални администрации. Най-често се бавело съгласуването с Министерството на културата по Закона за културното наследство, както и с компетентните органи по Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие по екологичните оценки.

Целта на промените, които бяха приети през 2015 г., беше да се спре застрояването върху плодородни земи и да се предпазят защитени територии.

За 2018 г. министерството на регионалното развитие и благоустройството отпусна над 4,1 млн. лева за изработване на общи устройствени планове на общините. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
2
 
1
преди 1 седмица
Единствената обективна причина е, че незаконно и върху земеделски земи строят масово ХЪХPЯЦИТЕ, а те са ХЕЛЕКТОРАТ на ГРОБ !!! Няма друга причина !!!
Иначе - ако общините не са изпълнили задачите и задълженията си - нещо: някакви санкции за кметове и общинари? Защо получават заплати тия паpaзити, щом нищо не вършат?
Относно строителството върху земеделски земи, заграбени на всичко отгоре - това деяние е КРИМИНАЛИЗИРАНО в наказателният кодекс и се наказва с огромни глоби и ЗАТВОР !!! Оттам и въпросът - ПРОКУРАТУРАТА защо не си върши работата - срещу едно МАСОВО закононарушение - и защо всички те вземат заплати, начело със cвинюгaта цацаров?

Май няма друго спасение за тая държава освен военна диктатура !!!

Още от България
Собственикът на T-Market планира да открие до 140 нови магазина през 2019 г.