Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Общинска банка ще отпуска кредити за реставрация на паметници на културата

Заемът е до 70% от пазарната стойност на имота

Общинска банка ще отпуска кредити за реставрация на паметници на културата

Снимка: Pixabay

Създаването на специална кредитна програма "Град с история" за реставрация на имоти паметници на културата предвижда "Общинска банка" по инициатива на Столичната община. Това съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова на форума "Историческите квартали в България - опазване и развитие", организиран от в. "24 часа" и Столичната община.

На форума бе подписана харта за създаване на Национална асоциация за развитие на историческите зони в България, предаде БТА.

На територията на София има 1 400 недвижими културни паметници като 840 от тях (60 на сто) се намират в центъра на града. С кредитната програма собствениците на сгради - паметници на културата, които имат финансови затруднения, ще могат да получат средства за дейностите по укрепване, консервация, реставрация и ремонт.

Кредитът е до 70% от пазарната стойност на имота и при добри финансови условия. Това е първият подобен кредитен продукт, обяви кметът Фандъкова.

Още по темата

Друга стъпка за по-ефективно опазване и поддържане на сградите паметници на културата, по думите на кмета е създаването на Специализирано звено за опазване на недвижимото културно наследство към главния архитект на София. Правомощията на общинското звено ще облекчат работата на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), като Министерството на културата ще запази водещата си контролна функция. Целта е процедурите да бъдат по-бързи, посочи столичният кмет.

Създаването на единен електронен регистър на всяка сграда - паметник на културата, с информация за историята и състоянието й е друга много важна стъпка за ефективното опазване на недвижимото културно наследство. Разговарях с министъра на културата и давам ясен знак, че сме готови да дигитализираме целия архив на НИНКН за София, посочи кметът.

Тя подчерта, че недоверието към институциите по отношение на действията за запазване на паметниците на културата е голямо, затова е изключително важна максималната публичност при вземането на решенията при свалянето на статути на паметници на културата. Важно е да го има този публичен регистър, коментира Фандъкова.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Проптех създава огромни възможности за имотната индустрия