IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Общински експерти готвят законови промени заради сградите паметници на културата

С текстовете ще се облекчат тромавите процедури по ремонт

16:45 | 08.04.16 г.
Общински експерти готвят законови промени заради сградите паметници на културата

Експерти от Община Велико Търново и Столична община ще подготвят промени в Закона за устройство на територията, които да кореспондират и да са съвместими с нормите на Закона за културното наследство. Целта е да бъдат облекчени процедурите по ремонт на къщи паметници на културата.

Това беше договорено на работна среща между кмета на Велико Търново Даниел Панов и столичния кмет Йорданка Фандъкова, която гостува в старопрестолния град, съобщиха от пресцентъра на община Велико Търново.
Законопроектът ще бъде внесен за обсъждане в Националното сдружение на общините на Република България и в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, предава БТА.

Според Панов и Фандъкова бавните процедури по одобрение на проекти за реконструкция на сградния фонд демотивират собствениците на сградите паметници на културата.

По инициатива на кметовете на двата града, подкрепена от Сдружението на общините, предстои и създаването на изнесени регионални центрове на Националния институт за недвижимо културно наследство. Те ще бъдат разположени в София и още пет областни града, сред които и Велико Търново.

"На практика, това е част от децентрализацията, към която всички общини се стремим", коментира Даниел Панов.

Обособяването на регионалните звена е заложено в измененията на Закона за културното наследство.

Същевременно през последните месеци някои от най-големите скандали с разрушени сгради паметници на културата се случиха именно в София и Велико Търново. През февруари рухна уникална уникална сграда в старата българска столица – някогашният метох към Преображенския манастир. Сградата от години не е била поддържана. През миналата година част от нея се е срутила, но общината не е предприела никакви мерки.

В София имаше протести заради възможността за събаряне на Къщата с ягодите. Собственикът ѝ – бизнесменът Валентин Златев, имаше намерение да събори сградата и да я изгради наново. След неколкомесечни спорове едва в началото на март от дирекцията „Общински строителен контрол“ решиха да му препоръчат методи за възстановяване на конструкцията.

Наскоро Столична община даде на прокурор собствениците на няколко сгради паметници на културата, сред които Захарна фабрика и къщата на Яворов. Общината е издала задължителни указания за ремонти на сградите, които не са изпълнени.

В столицата има още един казус – с намерението на собствениците на бившето кино "Възраждане", където доскоро се помещаваше популярен нощен клуб, да съборят сградата, за да строят бизнес център.

Междувременно общината във Варна се закани да ремонтира принудително занемарени сгради паметници на културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още