IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъждат връщане на стария принцип за уличната регулация при разрешения за строежи

Срокът на давност на разрешенията за строеж и техническите паспорти на сградите също са сред най-спешните законови промени

21:59 | 09.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: МРРБ</em></p>

Снимка: МРРБ

Да се върне старият принцип по отношение на уличната регулация, като за него обаче се предложат нови текстове в Закона за устройство на територията (ЗУТ). Това гласи предложение на регионалния министър Виолета Комитова, което беше обсъдено на втора работна среща с представители на строителния сектор.

На срещата са били обсъдени най-спешните за прецизиране разпоредби на закона, съобщава пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

„Целта ни е да създадем текстове, които работят“, заяви министър Комитова пред участниците в дискусията. В нея се включиха представители на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, Камарата на инженерите по геодезия, Камарата на строителите в България, Националната асоциация  на строителните предприемачи, Камарата на архитектите в България, началникът на ДНСК Влади Калинов, Иван Шишков – съветник на регионалния министър, и експерти от МРРБ.

Поправката в ЗУТ беше приета тихомълком от парламента в края на януари и беше обнародвана в Държавен вестник в началото на март. Тя предвижда разрешенията за строеж да се издават само при приложена улична регулация, при която е задължително земята под основната улица към обекта да бъде общинска собственост. 

Срещу поправката се обявиха от Камарата на архитектите в България и Националната асоциация на строителните предприемачи, според които тя ще затрудни инвестиционния процес и ще наруши основни принципи в устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството. 

В края на юни от КАБ внесоха в МРРБ предложения за изменения и допълнения на ЗУТ. 

По време на днешната среща с представителите на строителния бранш е било предложено да се обърне внимание на срока на давност на разрешенията за строеж. Коментирани са били и изменения на нормативните разпоредби, уреждащи придобиването на проектантска правоспособност, както и влизането в сила на гаранционните срокове. На обсъждане е била подложена и темата за инженеринга в инвестиционния процес.

Сред предложенията, които са били коментирани, са и изискването за съставяне на технически паспорти за строежите. Предвижда се това да се прави при бъдещи строително-монтажни работи, за които е необходимо издаване на разрешение за строеж. Изказано е било и мнение изискването за технически паспорти да отпадне за частните сгради, но такива задължително да се съставят за държавните и общинските сгради, както и за съоръженията, за да има информация за тяхното състояние.

Сред подготвяните промени е и въвеждането на административен контрол от страна на ДНСК при издаването на разрешения за поставяне на преместваеми обекти на територията на морските плажове и в националните курорти. Предложението е обвързано със задължението на дирекцията да премахва такива обекти, които не отговарят на изискванията. Ще бъдат преразгледани и разпоредбите, които се отнасят за свързването на преместваемите обекти с инженерните мрежи.

Разпоредбите, които се преразглеждат от експертите на ведомството и представители на професионалните камари, са свързани с последните влезли в сила изменения на Закона за устройство на територията, които създават затруднения в работата на строителния бранш. Работата по тях продължава. След преминаване на необходимите подготвителни процедури, предложенията за промяна на закона ще бъдат подложени и на обществено обсъждане.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още