Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Очаква се плавно понижаване на цените на жилищата в София

Между 2014 и 2018 г. средният годишен ръст на цените на жилищата в София е бил 7,5%, показва проучване на имотна агенция

Очаква се плавно понижаване на цените на жилищата в София

Снимка: Pixabay.com

Плавно понижаване на цените на имотите и забавяне на темпа на сделките очаква агенцията за недвижими имоти „Явлена“.

Тя прави сравнение между цените на жилищата и на реализираните сделки и брой на ипотеките през първото тримесечие на кризисната за имотния пазар 2008 г. и съответните тримесечия в периода между 2014 и 2018 г.

Изчисленията на агенцията сочат, че в периода между 2014 и 2018 г. средният годишен ръст на цените на жилищата в София е бил 7,5%. За сравнение, в периода преди кризата – между 2005 и 2008 г., цените са нараствали със средно над 24% на година.

През първото полугодие на 2014 г. средната цена на жилищна площ в столицата е с над 32% по- ниска от пиковата стойност през същия период на 2008 г., като за първото полугодие на 2018 г. тя е с близо 14% под средната цена на кв.м жилищна площ от 2008 г., казва се в анализа на „Явлена“.

Още по темата

Агенцията отчита спад и в броя на реализираните сделки. През 2014 г. средният им ръст на годишна основа достига 28%, докато между 2015 и 2018 г. той се забавя до 9% на година. При сделките с ипотеки, динамиката се изразява в двуцифрени стойности, при средногодишен ръст от близо 29%.

Осъществените сделки с имоти през първото полугодие на 2018 г. са с над 32% под нивото от 2008 г., а броят сделки с ипотеки са близо 13% по-малко.

От „Явлена“ отчитат, че купувачите са с ясна концепция на търсене и възможности за закупуване и на по-скъп имот от търсения, но с доказани характеристики и пазарно ориентирана цена. Според агенцията вече не съществува понятието „покупка на всяка цена“, характерно през предкризисния период въпреки наличието на сериозни миграционни процеси на работна ръка към столицата през последните пет години.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (25)

   1| 2| 3    
1
 
9
 
25
Веск до: melon
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Ето една предпоставка. Ако София е 1.5 милиона и има предимно младо население, както явно лъжат тя трябва да има над 20 000 първолака наесен, а те ще са официално само 12300. Родени в София 15 000 за 2017, вместо над 20 000. Пловдив ОБЛАСТ например вместо да има 10 000 родени деца според населението си има само 6 000. Просто от към 800 000 души областта пада под 500 000 в бъдеще. Видин и Ямбол според раждаемостта днес падат до 25-30 хиляди население за цялата област. Това са днешните успехи на демократична дясна европейска България.
1
 
19
 
24
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Нищо лично. Преди години имаше едни велики прогнози как София щяла да стане 2, 2.5, после 3 милиона. Хахахахахха. Наесен София ще има 12300 първолака, което значи в бъдеще население доста под 1 милион. Въпреки, че младите са в София, а дъртите из провинцията. Край. Баста. Финито. Това беше. Нямате идея колко училища и паралелки са съкратени из провинцията. Няма ги вече и ромите. Скоро и в София ще е същото. Кой ще купува? На кого ще се дава под наем? Освен на черни африканци и *** ***, които ако имаха пари нямаше да са тук. Даже ромите се изнесоха и ако държавата не им раздава нашите данъци като пари те даже няма да стъпят повече тук, а на държавата и трябва население. Трябва ама няма. Масоео общини в страната намаляват с 1-2-3 процента годишно. Даже областните центрови с общините си се топят с по 1-2 процента. През 2008ма бяхме с над половин милион повече. Не гледайте онези славни времена. Евроуйдурмите катастрофираха жестоко за 10 години. Имаше интервю с Цв. Василев скоро - вярвам му поне за едно, че КТБ е имала най-читавия портфейл активи от всички банки български поне. Затова я събориха. Тези банки дето днес наливат масло в огъня на им. балон знаете ли какъв портфейл имат от активи - аз не знам. Дано и не разберем. Всичко е лъжа и фасадна демикрация и фасадна пазарна икономика. А демографския колапс не е лъжа.
5
 
10
 
23
abdul до: Blueberry
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
По какво? По брой на джендъри? По брой/цена кв м. на дървени съборетини?
Цените спрямо стандарта са същите, само дето в НЗ си взимаш масивна постройка с довар, а в хелене дървена барака без ограда дори.
2
 
30
 
22
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Така е. Пренасели се София и все повече хора гледат да се махнат от нея. Кой в покрайнините кой в Пловдив, кой в чужбина. Това с масата хора, които идвали да работят тук са някакви приказки от 1001 нощ на строителите. Реалността е празни апартаменти, къщи, намаляващо население, а за мераклиите има и фирмен транспорт чак до Ботевград, Благоевград, Пазарджик и прочие. Много хора работят на "гурбет" в София между понеделник и четвъртък живеят в София и си пътуват. За тях няма много значение дали е ново или старо жилището, колко е голямо и т.н. Познавам такова семейство от Ловеч. Да не говорим за отдалечения офис, ставащ все по-популярен у нас в последно време. Тази тенденция ще се задълбочава така че продавайте докато е време! :)
6
 
33
 
21
red6 до: melon
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Вари го, печи го - пъпеша си е пъпеш.

Още от България
Президентът наложи вето на Закона за държавната собственост