IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаква се ръст на наемите в големите градове

От декември насам броят на сделките бележи покачване от средно 20-25% на годишна база

09:00 | 01.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Очаква се ръст на наемите в големите градове

Раздвижването на пазара на имоти доведе и до по-голяма динамика при наемането на жилища в големите градове. Ако нещата се задържат така още 6-7 месеца, ще има покачване на наемите, пише в днешния си брой "Стандарт", позовавайки се на мненията на брокери.

Цените на имотите през 2014 г. се вдигнаха в големите градове, а от декември насам броят на сделките бележи ръст от средно 20-25% на годишна база. Причините за раздвижването на имотния пазар са няколко, коментират брокери. На първо място ниските лихви по депозитите и затварянето на КТБ направиха инвестициите в имоти по-изгодни. Около 13-14% от сделките с имоти през миналата година са били с цел инвестиция, което е сериозен ръст. Освен това хората се убедиха, че цените повече няма да падат и пристъпват към отдавна отлагани сделки.

Наред с покачване на търсенето завършените качествени проекти са малко, тъй като кризата спря изграждането на нови жилищни сгради. Това от своя страна ограничи предлагането на качествени имоти. Така интересът към тези, които се предлагат на пазара, се увеличи и сделките вече се сключват с минимален коментар върху цената и по-ниски отстъпки до 5% в сравнение с 15% преди година.

Заради повишеното търсене на имоти вече са на ход и нови атрактивни проекти за изграждане на жилищни сгради. В столицата през последните месеци е нараснало търсенето на парцели за строителство на апартаменти, казаха брокери. Най-търсени вече не са гарсониерите, както беше по време на кризата, а двустайните и дори тристайните апартаменти.

Причината за това е, че цените на тристайните жилища са паднали до нивото на гарсониерите от 2008 г., преди световната криза да застигне и България. Любими квартали в София си остават южните райони, но от 4-5 години конкуренция им правят кварталите по линията на метрото, като "Младост", "Люлин", "Надежда", а вече нараства и интересът към "Дружба" заради предстоящото откриване на метростанция там.

Тенденцията за повишаване на цените е най-видна в София, но вече се забелязва и в другите по-големи градове. Голям интерес има и към имотите в балнео и минералните курорти, където цените не са никак ниски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
Pazar
преди 8 години
Mick, много е изтъркана и лъжлива позицията ти. И при прогресивна подоходна и при плоска подоходна ставка, този който печели повече, плаща повече, а този който хич не печели, независимо от причината, потребява за сметка на обществото, вкл бъдещите поколения ...Според теб тези с ниските доходи плащат на държавата повече от тези с високите доходи, така ли? Хайде обясни го с цифри, ако можеш.А ако търсиш справедливост, не е ли по-справедливо данъците да са равна сума на калпак? В крайна сметка всеки - беден и богат, потребява горе-долу еднакво количество храна и вода, вдишва еднакво количество въздух, нуждае се от еднакво по размер място за вечен дом?Кого и какво поведение стимулират данъчните системи, които вземат непропорционално повече от този който печели повече ? Не стимулираме ли така "фабрики за детски надбавки", неграмотност и мързел, вместо образование, активност и отговорност? Не обсъждам положението на тези които нямат физическа възможност поради болест или недъг ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
mick
преди 8 години
Освен ако случайно не нормализират данъчната ни система. Че в момента едни плащат други потребяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
OPASEN
преди 8 години
Търсенето на наеми беше намаляло покрай кризата от 2009 г., а сега се връща на предишни нива, защото хората, които навремето се спасиха от кризата, бягайки в провинцията, сега се връщат, за да работят отново в големия град!Рано или късно търсенето на наеми ще се трансформира в търсене на покупка, което ще повиши цената на имотите, за ужас на пети номер :-)))PS: Говоря само за София и по-големите градове, както и винаги до сега :-))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още