IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакват ръст на търсенето на бизнес имоти под наем в България през 2015 г.

По-добрата икономическа обстановка ще раздвижи пазарите в ЦИЕ, негативни са тенденциите в Румъния

15:02 | 17.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Търсенето на нови бизнес имоти се очаква да бъде по-стабилно в Унгария заради по-стабилната икономическа среда. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Търсенето на нови бизнес имоти се очаква да бъде по-стабилно в Унгария заради по-стабилната икономическа среда. Снимка: Архив Ройтерс

Търсенето на бизнес имоти се очаква да се увеличи в повечето от страните от Централна и Източна Европа през следващата година. За България се прогнозира увеличаване на търсенето от страна на наемателите, обясняват в свой анализ от Кралския институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (Royal Institution of Chartered Surveyors, RICS). Прогнози за повишаване в търсенето на офиси има също за Чехия и Унгария, като негативна е тенденцията само за Румъния.

Цените за първокласни активи от всички видове имоти ще се увеличат с около 4% в България и Унгария и с 3% в Румъния за следващата една година, прогнозират още експертите. В същото време стойностите на второстепенните имоти се очаква да останат в общи линии без промяна във всяка от държавите.

Резултатите на пазарите на бизнес имоти в региона показват цялостно подобрение през третото тримесечие на 2014 г. в сравнение с предходните периоди, сочи допитването на RICS.

Въпреки добрите очаквания за момента картината за наемните нива е по-неясна, както по отношение на страните, така и при разграничението между първокласни и второстепенни имоти. Нагласите сред инвеститорите са сходни като цяло за всички страни от региона.

Причината за повишеното търсене идва заради очакването да се подобри икономическата среда както в България, така и в останалите страни от региона. 

В краткосрочен план очакванията за нивата на наемите в България остават положителни, но в дългосрочен се виждат значителни различия между стойностите за първокласни площи и за имоти с по-ниско качество, смятат експертите от кралския институт.

Наблюдава се ускоряване на сделките с офис площи в края на 2014 г., а повечето големи проекти постигат почти пълна заетост. В същото време аутсорсинг индустрията започва да наема офиси все по-сериозно извън столицата, обяснява Адина Уелш, изпълнителен директор на Expo Park Office 2000. По думите й „Мол Варна” ще  приеме компания за аутсорсинг на бизнес процеси на 2000 кв. м през следващата година.

От компанията обясняват, че проектът им Expo 2000 е напълно нает една година преди планираното завършване. То се очаква да се случи на 1 декември тази година.

В същото време търсенето на офис площи на по-високо технологично ниво е все по-силно, а проектите в процес на подготовка са малко. Наемателите показват повишен интерес към качествена офис среда за служителите си, както и към енергоспестяващи технологии. Тези условия са основателна причина за по-високите нива на наемите за първокласни площи, смятат клиентите. 

Подобрен инвестиционен климат в региона

Към момента нагласите за инвеститорското търсене са сходни и положителни за всички страни в региона. България отчете нов ръст на запитванията от страна на инвеститори, а условията за кредитиране леко се подобриха. През последните три месеца Унгария регистрира ръст на инвестиционната активност в резултат на по-добрите възможности за финансиране. Запитванията нарастват с най-силен темп от почти десетилетие насам.

Чехия също се възползва от по-благоприятния инвестиционен климат. Апетитът на чуждестранните  купувачи поддържа атмосферата относително оптимистична във всички сектори.

Картината изглежда по-неблагоприятна в Румъния, но и там има съществено подобрение на условията за финансиране.

По отношение на стойностите на активите, най-силен ръст се очаква в Унгария (2,5%), докато за България и Румъния очакванията са за леко по-слаб растеж (2-2.5%) на годишна база. В Чехия се очаква лек спад (по-малко от 1%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още