IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офис пазарът в София в края на 2019 г.: Повече наематели на по-малки офиси

Договорите за наем на офис площи в строеж намаляват заради нарасналото предлагане, сочи доклад на консултантска компания

13:24 | 29.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Dinka Spirovka/ Bloomberg News</em></p>

Снимка: Dinka Spirovka/ Bloomberg News

Сключените наемни договори за офис площи в строеж намаляват през последните месеци заради големия обем имоти на пазара и завършените нови сгради през 2019 г. Предлагането дава широк избор на наемателите и време за вземане на решения, пише консултантската компания Cushman & Wakefield Forton в свой доклад за офис пазара в края на миналата година.

„През последните години компаниите със специфични изисквания или търсещи по-значителна офис площ трябваше да изберат имот още на етап строеж, тъй като опциите им бяха ограничени. В момента обаче предлагането им позволява да обмислят по-дълго възможностите на пазара и да направят своя избор на база готови сгради и проекти в строеж. Това несъмнено увеличава конкуренцията в сектора и води до повишаване на качеството на продукта“, коментира Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Профилът на наемателите също се променя. Ако до този момент запитванията са били основно от големи компании за площи около 1500-5000 кв. м, то вече е налице интерес от повече на брой наематели, но за по-малки офиси. „Причина за това е както навлизането на нови компании с перспектива за разрастване у нас, така и успешното развитие на стартъпи и преминаването им във фаза на растеж. Те търсят първи офис с по-малка площ, който може да задоволи всичките им изисквания и затова избират сгради клас А и Б“, казва Пашова.

По думите й промяната в търсенето налага бърза приспособимост от страна на инвеститорите и наемодателите. За проектите, които в момента са на идеен етап, е важно да се преценят правилно какви ще бъдат потребностите и изискванията на бъдещите наематели и правилното им стратегическо позициониране.

„Инвеститорите, които планират нови офис проекти, трябва да имат предвид не само повишаващата се конкуренция, но и необходимостта от правилна организация на пространството в сградата – възможностите за разделяне на етажната плоча на индивидуални офиси без увеличаване на процента общи части, както и предоставянето на възможност за индивидуално управление и отчитане на разходваната енергия”, казва инж. Петко Лозанов, мениджър “Проектен мениджмънт” в Cushman & Wakefield Forton. Според него ключова роля за постигане на качество и спазване на сроковете при планиране и изпълнение на проектите играе ранното включване на проджект мениджмънт екип в процеса.

Въведените в експлоатация офис сгради през 2019 г. са били с обща площ 177 860 кв. м, като нарастването на пазара е най-високото от 2010 г. насам. През изминалата година бяха завършени ключови бизнес комплекси в София - Garitage Park – Сгради A и B, Space Tower, Advance Business Center - Сграда 1, Sofia Office Center и Mobi Art Office Building.

„Значителният обем нови проекти е в резултат на повишената строителна и инвестиционна активност след период на по-слабо предлагане и засилено търсене на висок клас офиси. В момента запитванията са стабилни, но е възможно в средносрочен план по-бавното усвояване на новите площи да доведе до леко покачване на свободните офиси “, казва Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ в Cushman & Wakefield Forton.

Площите в строеж, планирани за завършване до 2022 г., са 376 000 кв. м, като делът на незаетите офиси към края на 2019 достига 10%.

Наемният пазар в столицата е отчел едно от най-силните тримесечия за последните десет години, сочат данните на компанията. В резултат на високата активност за периода са отдадени под наем 67 111 кв. м. Сред ключовите сделки беше новият център за споделени услуги на Световната банка. Водещият глобален доставчик на цялостни платежни решения Paysafe подписа договор за близо 11 хил. кв. м в Capital Fort, който включваше както подновяване на срока, така и разширяване на наетите площи.

Благоприятната икономическата обстановка дава своето отражение на офис пазара в цялата страна.

„Добрата новина е, че недостигът на работна ръка в София се преодолява не с напускането на страната, а с откриването на нови  офиси в областните градове като Пловдив, Варна и Бургас. Заедно с разрастването на базирани в София наематели към тези градове не липсват и примери на компании, които откриха своите първи офиси извън столицата. Сред тях е новият център за споделени услуги на KBC Group във Варна. Очакванията ни са тази движеща пазара тенденция да се запази и през следващите години“, заключва Станимира Пашова.

Офертите за първокласните офис площи в столицата остават стабилни – 15 евро/кв. м за централната градска част и 12-14 евро/кв. м за висок клас офиси по големите булеварди.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още