Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Офис площите в България с петгодишен връх през 2013 година

Обемът на усвоените офиси нараства с 12,2%, аутсорсинг и ИТ компаниите са с най-голям принос

Пазарът на офиси е повело възстановяването на сектора на бизнес имотите през 2013 г., показват данни на консултантската фирма Forton, стратегически партньор за България и Македония на международната компания Cushman & Wakefield. Общият обем на наетите площи в София е достигнал най-високото си ниво от 2008 г. насам и за първи път за последните пет години надхвърля 100 хил. кв.м.

Още по темата

„Миналата година беше повратна за пазара на бизнес имоти. Благодарение на продължаващите чуждестранни инвестиции в изнесени центрове за бизнес услуги офис площите в София бяха най-силно представилият се сектор“, твърди Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton. „За първи път от 2010 г. предприемачите започнаха и нови проекти“, добавя тя. 

Според нея в резултат от по-високата заетост и перспективата за повишение на наемите в най-добрите сгради през 2014 г. се очаква някои от тях да станат цел за придобиване от международни инвеститори.

Водещите търговски центрове са успели да се възползват от растежа на международните модни и спортни марки. С обновяването на булевард „Витоша“ интересът към главната търговска улица се повиши независимо от ръста на търговските площи в молове, отчитат от Forton.

Активността на пазара на индустриални и логистични площи се е запазила на нивата от 2012 г., а търговските вериги отново са започнали да наемат складове в София и околностите й, сочи анализът на компанията. Стойността на покупките на имоти с инвестиционна цел също се е увеличил до 56 млн. евро, макар че броят на сделките е останал ограничен. „През 2013 г. продажбите на активи поради свръхзадлъжнялост на собственика осигуриха основния обем от пазара, докато местните инвеститори преобладаваха сред купувачите“, добавя Лашова.

Офис площи

През 2013 г. в София в експлоатация са били въведени нови офис сгради с 34 хил. кв.м площ, най-малкия обем от 2006 г. насам. Обемът на усвоените офиси нараства с 12,2% в сравнение с 2012 г. до 108 300 кв.м.

Аутсорсинг секторът и бързо развиващи се местни ИТ фирми са имали основен принос за растежа с 41% дял от усвоените площи за годината. „Това беше годината на офис пазара“, твърди Станимира Пашова, мениджър „Офис площи“ във Forton. „Незаетите площи в топ 10 проектите намаляха със 7,5 процентни пункта до 10.9% от наличностите в края на годината. Макар че очакваме около 60 хил. кв.м клас А офиси да бъдат завършени до края на 2014 г., наемателите са достатъчно активни и свободните площи няма да се увеличат трайно. Още във втората седмица на януари финализирахме голям договор и работим активно с още няколко клиента от различни сектори“, добавя тя.

В резултат от намалението на свободните площи на най-предпочитаните от международните наематели локации наемите са започнали да се повишават и в края на годината са на двуцифрени нива от 10-12 евро на кв.м месечно във всички сгради с висока заетост.

Търговски площи

Отдаваемите площи в съвременни търговски центрове се увеличават с 18% през 2013 г. с откриването на лайфстайл мола Paradise Center в София и първия мол от открит тип в Бургас – Strand.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Печалбата на Jumbo в България спада с над 1 млн. евро през първото полугодие