IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Осигурени са средства за проучвания за бъдещия парк "Българско Черноморие"

Ще има обществени обсъждания във всички засегнати общини, заяви екоминистърът Искра Михайлова

17:54 | 28.03.14 г.
Осигурени са средства за проучвания за бъдещия парк "Българско Черноморие"

Осигурени са необходимите средства за проучване и съставяне на документация за обявяване на национален парк „Българско Черноморие”. Това каза министърът на околната среда и водите Искра Михайлова по време на парламентарния контрол, цитирана от „Фокус”.

Припомняме, че през юли 2013 г. парламентът реши да се работи за създаването на национален парк „Българско Черноморие“, който да защити Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Крапец, Шабленски езера, Корал Аркутино, Дюни и Маслен нос от строителство. Беше наложен 12-месечен мораториум върху разпоредителните сделки и строителството в зоните “А” и “Б” на държавните земи по Черноморието.

Днес Искра Михайлова посочи, че задачата за проучванията е възложена на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и трябва да бъде изпълнена до началото на юни 2014 г. Предвидено е предложението да бъде предмет на обществени обсъждания във всички общини, в обхвата на които ще бъдат установени територии, подходящи за включване в границите на бъдещия парк. Задачата ще бъде изпълнена в определения срок, посочи Михайлова.

Тя коментира, че изготвянето на документацията в много отношения е трудна и необичайна задача. Предмет на проучване следва да бъдат териториите на три области, 14 общини и 15 землища. „Сравнително трудно могат да бъдат идентифицирани значителни компактни територии, които да отговарят на изискванията за национален парк”, обясни министърът.

Тя подчерта, че министерството е направило предварителна оценка на териториалния обхват на проучването, систематизирана е наличната информация, за да се подготви предложението към Народното събрание.

„Националните паркове са изключителна държавна собственост, което предполага, че при включването в границите на бъдещия парк на територии с друг вид собственост, то те следва да бъдат отчуждени. Разгледани са и са дефинирани критерии, които следва да бъдат прилагани при евентуалното определяне на границите на парка. Редовно се провеждат срещи с кметовете на черноморските общини“, отчете още пред депутатите министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още