Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Освобождават собствениците на недвижими културни ценности от местни налози

Мярката ще важи, само ако те инвестират ежегодно същите по размер средства за реставрация и ремонтни дейности на обекта

Освобождават собствениците на недвижими културни ценности от местни налози

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Собствениците на недвижимите културни ценности да бъдат освободени от местни данъци и такси, ако инвестират ежегодно същите по размер средства за реставрация и ремонтни дейности на съответния обект. Това реши парламентът като със 74 гласа "за" и 21 "въздържал се" подкрепи на първо четене промените в Закона за културното наследство, предложени от Министерския съвет. Залагат се пет мерки за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност.

От три на два месеца се намалява срокът за издаване на разрешението от министъра на културата за извършване на музейна дейност от частни музеи.

Още по темата
Регламентира се процедурата на съгласуване на инвестиционни проекти и искания за намеси в защитени територии за опазване на културното наследство.

Срокът за издаване на разрешение за извършване на консервация и реставрация на движими културни ценности национално богатство се променя от 14-дневен на 30-дневен, като в него е включен и срокът за разглеждане на документите от Специализирания експертен съвет за възпроизвеждане на културни ценности със световно и национално значение и национално богатство в копия или реплики.

Изрично са определени необходимите документи за издаване на разрешението и основанията за отказ и за отнемане на издаденото разрешение.

С други текстове се предвижда създаване на законова уредба за изискванията за издаване на разрешение за изработка на копие и реплика на културни ценности със световно и национално значение или национално богатство.

В доклада по законопроекта е отбелязано също становището на Националното сдружение на общините в Република България, което предлага да бъде предвидено финансиране от държавния бюджет за възлагане на планове за опазване и управление на археологически резервати.

Левицата ще се въздържи при гласуването, наистина са необходими много промени, между двете четения ще направим нашите предложения, обяви Иван Ченчев от името на парламентарната група.

/БТА/

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Това за незначителни промени.

Цената за ремонта на тези сгради "паметници на културата" е изкуствено надута от държавата чрез изискването скъпоплатени специалисти да участват в процеса.

Цената за ремонтите надвишава размера на дължимите местни данъци.

Единственото разумно решение на проблема е сканиране на сградите с цел запазването им в цифров вид и евентуална възможност ако някой желае да си направи тяхно копие. И разрушаване на оригиналите.

Мястото на сградите паметници е в базите от данни на музеите. Не да застрашават живота на хората, които минават по тротоарите.

Още от България
Инвестициите в бизнес имоти в България ще задържат нивото си през 2019 г.