Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

От 2018 г. сгради в София без достъп за хора с увреждания няма да получават акт 16

Стратегията за достъп до градската среда влиза за обсъждане в Столичния общински съвет на 20 юни

От 2018 г. сгради в София без достъп за хора с увреждания няма да получават акт 16

Снимка: Pixabay

Всички сгради в София - и публични, и частни, трябва да бъдат съобразени с изискванията за достъпност и нормален достъп на хора с увреждания. От началото на 2018 г. строежи, сгради и обекти няма да получават акт 16 за ползване, ако не отговарят на изискванията на Столична община.

Това е предвидено в Стратегията за достъпна градска среда, която днес окончателно е приета от работната група по подготовката ѝ, съобщава общинският съветник от политическа група 5 Симеон Славчев.

"Още при издаването на акт 14 ще има специална комисия, която трябва да провери дали сградата отговаря на изискванията. В комисията ще има представители на хората със специални потребности, които да са сигурни, че изискванията са изпълнени. Досега тези нормативи съществуваха само на хартия при издаването на акт 16", коментира Славчев.

Стратегията ще влезе за обсъждане в Столичния общински съвет на 20 юни тази година, уточни още той. През септември общинските съветници ще трябва да изработят и План за действие, който до края на тази година също да бъде одобрен от местния парламент.

Стратегията за достъпна градска среда е изготвена по предложение на Политическа група 5 в началото на мандата на този Общински съвет.
 

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Строителни предприемачи: Цените на жилищата ще нараснат с около 5% тази година