Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Пандемията върна хората по родните им места и остави наемни жилища празни

Търговски площи остават празни и има индикации, че се договарят намаления на наемите, казва Добромир Ганев от Национално сдружение "Недвижими имоти"

Пандемията върна хората по родните им места и остави наемни жилища празни

Снимка: Bloomberg LP

Наемите на жилища в България са намалили стойността си с минимум 10% през последните месеци, коментира в ефира на БНР председателят на Националното сдружение "Недвижими имоти" Добромир Ганев. Той посочи, че за различните градове понижението е различно, но няма методология, по която да се изчисляват наемните цени и е трудно да се оцени какво е положението.

Причините за тази тенденция са няколко. На първо място драстично намалява заетостта на апартаментите за краткосрочен наем, които основно се наемат от туристи през платформи като Airbnb или Booking, коментира експертът. Празни остават и апартаментите около университетите - студентите са съществена част от пазара в градове като София, Варна, Пловдив и Бургас.

Възможността за работа от дома пък върна по родните места много специалисти, например от ИТ сектора, които са работели в големите градове, основно София. Хората се ориентират към по-спокойната среда в малките населени места, където екосредата е по-добра.

Натискът на пазара се увеличава с излизането на повече предложения и отлива на наемателите, като и цените на наемите намаляват, допълни още Ганев.

Още по темата

Има индикации, че се договарят възможни отстъпки от наемите - краткосрочни и дългосрочни, в големите търговски центрове и молове, посочи още експертът. Той допълни, че натиск върху наемите в този сегмент оказва и затварянето на бизнеси и освобождаването на търговски площи. Ганев отбеляза, че размерите на наемите обикновено са търговска тайна и рядко се коментират публично от собствениците на търговските площи.

Доста свободни площи има и по големите търговски улици, посочи още Добромир Ганев.

По отношение на цените на жилищата той каза, че не може еднозначно да се коментира за тенденциите в определени райони в градовете, защото няма методология за изчислението на цените. За него обективни са данните на Националния статистически институт (НСИ), които за четвъртото тримесечие показват поскъпване на жилищата в София от 8,6 на сто на годишна база.

Няма обаче разбивка по квартали и общини, по която да се каже категорично дали определени фактори, например изграждането на метрото, влияят върху цените на имотите в региона. 

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
"Програма за София" - ще наваксат ли северните райони изоставането си от южните?