IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентарната екокомисия подкрепи създаването на национален парк "Българско Черноморие“

Дебатът за налагането на временна забрана да се събарят незаконно построени сгради ще продължи

15:55 | 04.07.13 г.
Парламентарната екокомисия подкрепи създаването на национален парк "Българско Черноморие“

След като вчера парламентарната комисия по регионално развитие одобри проекта за налагане на мораториум върху разпоредителните сделки и строителството върху държавни земи по Черноморието, днес той беше подкрепен и от комисията по околна среда.

Депутатите от комисията одобриха и предложението да се работи за създаването на национален парк „Българско Черноморие“, който да защити Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Крапец, Шабленски езера, Корал Аркутино, Дюни и Маслен нос от строителство.

Подобна идея левицата лансира и в 41-вото Народно събрание. Тогава червените не останаха доволни от промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, приети от тогавашното мнозинство.

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) изрази принципна подкрепа за създаването на такъв национален парк, като поискаха в процедурите да се включат и експерти от Българската академия на науките (БАН).

Същевременно днес започнаха дебатите в пленарна зала по другия проектомораториум – за временното спиране на събарянето на незаконно построени сгради в урбанизирани територии и върху държавни, общински и частни имоти в рибарските селища по Черноморието, за които има влязла в сила заповед за отстраняване. Дискусиите по текстовете ще продължат и на следващото заседание на парламента.

Председателят на парламентарната комисия по инвестиционно проектиране Емил Костадинов потвърди позицията си, че битката с незаконното строителство не бива да се води с отлагателни мерки, каквито са мораториумите. „Този проект за решение не прави разлика между най-невинното отклонение при консумирането на някакво строителство и най-бруталното и грубото нарушение на закона“, коментира той.

Председателят на комисията по регионална политика и местно самоуправление Димчо Михалевски обаче настоя, че основната цел на временната забрана е да се даде време за изчистване на строителното законодателство от излишните режими.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:23 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още