Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Парламентът одобри приватизацията на обособени части от ВМЗ-Сопот

Имотите не са необходими за производството на дружеството

Парламентът одобри приватизацията на обособени части от ВМЗ-Сопот

Снимка: vmz.bg

Със 73 гласа "за", три - "против" и 15 "въздържал се" Народното събрание одобри предложението на Министерския съвет за приватизация на обособени части от имуществото на "Вазовски машиностроителни заводи" ЕАД (ВМЗ-Сопот), предаде БТА.

Според вносителя целта е да се раздържавят обособени части по три позиции от ВМЗ ЕАД Сопот, поради отпаднала необходимост за производствената и търговската дейност. Същите не се използват и са необходими допълнителни разходи за поддръжка, се посочва още в мотивите. 

Още по темата

ВМЗ-Сопот е включено в т.нар. забранителен списък от Закона за приватизация и следприватизационен контрол. Раздържавяването на обособени части се извършва от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол след решение на Народното събрание по предложение на правителството.

Става думи за над 1000 дка застроени площи с предназначение "промишлена сграда", складове, почивна база "Чевира" в землището на село Старосел, дървопроизводствени площи.

Димитър Александров (ГЕРБ) определи решението като правилно. Когато един имот не се поддържа, неговата стойност пада, в момента цените на имотите са на много добро ниво, обясни той. Ако бъде осъществена сделката, потенциалният нов собственик ще развие дейност, което означава приходи за държавата, смята депутатът.

Йордан Апостолов от Обединени патриоти поиска процедурата да бъде първо пусната на явен търг.

От КРИБ и КНСБ подкрепят решението и го оценяват като полезно за българската икономика. БТПП смята,че представените документи не са достатъчни, за да се направи преценка за целесъобразността на акта, информира в доклада си по проекта икономическата парламентарна комисия.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Освобождават собствениците на недвижими културни ценности от местни налози