Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Парламентът отмени по-високия данък за имоти в курортите

Депутатите приеха окончателно промените в Закона за местните данъци и такси

Парламентът отмени по-високия данък за имоти в курортите

Снимка: Pixabay

Парламентът прие да отпадне по-високият местен данък за жилищни имоти в курорти, които не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като туристически обекти. Това стана с гласуваните на първо и второ четене промени в Закона за местните данъци и такси, внесени от ГЕРБ.

Промените са вследствие на решение на Конституционния съд от 9 април 2019 г., с което бе обявена за противоконституционна разпоредба на закона, която предвиждаше по-висок размер на данъка за жилищни имоти, разположени на територията на населени места, включени в списъка на курортите в България. 

Още по темата

Дължимият данък върху недвижимите имоти за 2019 г. вече е определен и съобщен на хората. В някои случаи дори вече е платен, обясни Менда Стоянова, цитирана от БТА.

След приетите днес промени данъчно задължените лица ще дължат за 2019 г. за всички недвижими имоти данък в еднакъв размер в определените от съответната община граници. Лицата, които вече са платили данъка си за тази година, за да ползват отстъпка от 5%, ще бъдат уведомени от общините за промените. Те ще имат възможност да получат надвнесените суми обратно или да им бъдат прихванати от следващи плащания. 

Промените влизат в сила от 20 април 2019 г. Те засягат жителите на над 106 български общини. Така 106 общини с национални курорти ще трябва да намалят данъка за имоти, които не са основно жилище или които не са регистрирани като туристически обекти, тъй като Конституционният съд отмени това изискване с дата до 20 април. 

Експресните промени в Закона за местните данъци и такси идват след решението на Конституционния съд, съгласно което по-високите налози в курортите водят до неравно третиране на различните собственици, а имущественият данък се определя неправомерно от начина на ползване на жилищата. Досегашните текстове предвиждаха имотите в курортни населени места, които не са основно жилище, не се отдават под наем или не са регистрирани като туристически обекти, да се облагат с по-висок местен данък.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Президентът наложи вето на Закона за държавната собственост