IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриарх Неофит получава нотариален акт за "Св. Александър Невски" до седмица

Синодът обещава Министерството на културата да ползва безсрочно криптата като музей

18:56 | 01.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Патриарх Неофит получава нотариален акт за "Св. Александър Невски" до седмица

Министерски съвет (МС) реши да предостави на собствеността на патриаршеския храм "Св. Александър Невски" на Светия синод на Българската православна църква. До седмица ще приключат формалностите и патриарх Неофит ще получи нотариален акт. Това съобщи след заседанието на кабинета премиерът проф. Георги Близнашки. 

Той отбеляза, че от построяването на храма собствеността е била неуредена по най-различни съображения. Ние преценихме, че можем да намерим юридическото решение. То е дълго чакано и се приема от всички заинтересовани страни, заяви премиерът. 

Близнашки припомни, че при изясняването на въпроса за собствеността е имало усложнения, свързани с криптата. Преди години е правен опит имотът да бъде разделен на две части. За да се преодолеят всякакви недоразумения по този повод, решението предвижда, че придобивайки изцяло собственост върху храма, Светият синод ще учреди право на ползване от 25 г. на Министерството на културата. 

Днес, преди да започне заседанието в МС, е получено писмо от патриарх Неофит. Близнашки прочете писмото пред журналистите, в което се казва, че не настъпва никаква промяна при владението на сградата, която ще си остане централния съборен храм на православните българи. 

Неофит гарантира, че веднага след решението на кабинета Синодът ще учреди право на ползване, за да продължи криптата да е музей на православното изкуство. "В нашето съзнание правото на ползване се учредява безсрочно и безвъзмездно", се казва в писмото. 

С взетото решение държавата и църквата си подават ръка, слага се край на безсмислените юридически спорове, заяви премиерът. Държавата ще помага на църквата и занапред, декларира той. 

Близнашки се оттегли рано от пресконференцията като обясни, че е поканен на днешния мач на "Лудогорец".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още