IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти у нас затвърждава тенденцията за стабилизиране

Водещият критерий за купувачите на жилища вече не е цената, а качеството на имота, смята Младен Митов от "Явлена"

08:14 | 10.07.14 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Пазарът на имоти у нас преодолява изоставането през първите три месеца на годината и записва силни ръстове през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, сочат данните на Агенцията по вписванията. Обобщената статистика за полугодието показва, че пазарът остава стабилен с тенденция за лек ръст при броя на сделките.

Продажбите на имоти в България през второто тримесечие на годината са се увеличили до общо 54 543 спрямо 40 581 през първите три месеца на 2014 г. Ръстът за тримесечието е от 34%, но на годишна база се отчита спад от 2%. Той може да се обясни със забавянето на пазара на земеделски земи през последната година, тъй като на водещите пазари на жилищни имоти – големите градове в страната, се отчитат предимно ръстове при сделките и отпуснатите ипотеки.

Припомняме, че агенцията не разграничава отделните сегменти на пазара – жилищни и бизнес имоти, както и земеделска земя и парцели, затова и по обобщените данни сравнително трудно може да се направи преценка за ситуацията в отделните сегменти. Данните за ипотеките например, както и статистиката от службите по вписванията в големите градове, където преобладават сделките с жилища, дават относителната картина на жилищния пазар в страната.

На годишна база ръстът на сделките за полугодието достига 7,2%, сочат още данните.

Що се отнася до броя на ипотеките, статистиката на Агенцията затвърждава наблюденията на посредниците на пазара, че купувачите на жилищни имоти не желаят да поемат големи дългове и да се обременяват с тежести. Договорните ипотеки отбелязват ръст от 35,7% за тримесечието, но на годишна база отбелязват спад от близо 3% за периода април-юни и почти 5% за полугодието спрямо първата половина на миналата година.

Ако се включат и законните ипотеки обаче, през първото полугодие общият брой на ипотеките нараства с 5 на сто на годишна база.

В София продажбите през второто тримесечие се увеличават с 40 на сто спрямо първите три месеца на годината, но на годишна база ръстът е доста по-умерен – 1,3%. За полугодието спрямо първата половина на миналата година увеличението достига 1,6%. При учредените договорни ипотеки обаче има годишен спад от 2% за тримесечието и 5% за полугодието, макар и през второто тримесечие спрямо първото да има ръст от 55 на сто.

В Пловдив е регистриран ръст на продажбите през последните три месеца спрямо предходните от 22,5%, но на годишна база почти няма изменение. Тенденцията при новоучредените договорни ипотеки във втория най-голям град в страната са подобни като в София – рязък ръст за тримесечието (33%) и спад на годишна база под 5%.

Във Варна продажбите за тримесечието отбелязват ръст от 40 на сто, но на годишна база има спад от 6%, а за полугодието – от 4%. Същевременно обаче в морската ни столица има съществен ръст на учредените нови договорни ипотеки – 44 на сто за тримесечието, 6 на сто спрямо второто тримесечие на миналата година и 5% за полугодието спрямо първото полугодие на миналата година.

Подобни са данните и за пазара в Бургас, включително и за новите договорни ипотеки.

Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 2 rate down comment 3
avramcho
преди 9 години
малък съм да предвиждам , достатъчно е да помня ;)ето ти новината--Те предвиждат, защото имат Пари ;)............http://***.investor.bg/drugi/338/a/bankata-za-mejdunarodni-razplashtaniia-zadava-se-nov-krediten-balon,175888/#comment-newest.............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 4
kostas1990
преди 9 години
Щом го предвиди след 15 години кво ше стане, дай- да заложим на някой пазар. Би трябвало да ти е лесно за 1 ден. Ше ползваме 50: 1 левередж на зделката и ставаме милионери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 8
avramcho
преди 9 години
поредните спекулации !през 2030 Пак ще падат цените , тогава завършва цикъла на растеж и пак ще се пазарува изгодно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
bgMan
преди 9 години
Явно някое хитро лоби се е набарало до горе с евтини имоти и сега плаща всеки ден за подобни новини че уж цените ту растяли, ту се стабилизирали в растенето и др. под. глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Какви са тези тенденции .... какви са тези ФОКУСИ !!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
melon
преди 9 години
А, сирийците не е изключено след България да им се прииска обратно в Сирия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
studioaa
преди 9 години
Струва ми се , че пак се размечтахте за растеж? Но София не е Париж, Лондон или Мюнхен... Освен сирийските бежанци да се включат на пазара, за да се достигне бленувания ръст. Или те бягат от тук като дявол от тамян...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още