Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Пазарът на имоти у нас затвърждава тенденцията за стабилизиране

Водещият критерий за купувачите на жилища вече не е цената, а качеството на имота, смята Младен Митов от "Явлена"

Пазарът на имоти у нас затвърждава тенденцията за стабилизиране

Снимка: Investor.bg

Пазарът на имоти у нас преодолява изоставането през първите три месеца на годината и записва силни ръстове през второто тримесечие спрямо първите три месеца на годината, сочат данните на Агенцията по вписванията. Обобщената статистика за полугодието показва, че пазарът остава стабилен с тенденция за лек ръст при броя на сделките.

Продажбите на имоти в България през второто тримесечие на годината са се увеличили до общо 54 543 спрямо 40 581 през първите три месеца на 2014 г. Ръстът за тримесечието е от 34%, но на годишна база се отчита спад от 2%. Той може да се обясни със забавянето на пазара на земеделски земи през последната година, тъй като на водещите пазари на жилищни имоти – големите градове в страната, се отчитат предимно ръстове при сделките и отпуснатите ипотеки.

Припомняме, че агенцията не разграничава отделните сегменти на пазара – жилищни и бизнес имоти, както и земеделска земя и парцели, затова и по обобщените данни сравнително трудно може да се направи преценка за ситуацията в отделните сегменти. Данните за ипотеките например, както и статистиката от службите по вписванията в големите градове, където преобладават сделките с жилища, дават относителната картина на жилищния пазар в страната.

На годишна база ръстът на сделките за полугодието достига 7,2%, сочат още данните.

Що се отнася до броя на ипотеките, статистиката на Агенцията затвърждава наблюденията на посредниците на пазара, че купувачите на жилищни имоти не желаят да поемат големи дългове и да се обременяват с тежести. Договорните ипотеки отбелязват ръст от 35,7% за тримесечието, но на годишна база отбелязват спад от близо 3% за периода април-юни и почти 5% за полугодието спрямо първата половина на миналата година.

Ако се включат и законните ипотеки обаче, през първото полугодие общият брой на ипотеките нараства с 5 на сто на годишна база.

В София продажбите през второто тримесечие се увеличават с 40 на сто спрямо първите три месеца на годината, но на годишна база ръстът е доста по-умерен – 1,3%. За полугодието спрямо първата половина на миналата година увеличението достига 1,6%. При учредените договорни ипотеки обаче има годишен спад от 2% за тримесечието и 5% за полугодието, макар и през второто тримесечие спрямо първото да има ръст от 55 на сто.

В Пловдив е регистриран ръст на продажбите през последните три месеца спрямо предходните от 22,5%, но на годишна база почти няма изменение. Тенденцията при новоучредените договорни ипотеки във втория най-голям град в страната са подобни като в София – рязък ръст за тримесечието (33%) и спад на годишна база под 5%.

Във Варна продажбите за тримесечието отбелязват ръст от 40 на сто, но на годишна база има спад от 6%, а за полугодието – от 4%. Същевременно обаче в морската ни столица има съществен ръст на учредените нови договорни ипотеки – 44 на сто за тримесечието, 6 на сто спрямо второто тримесечие на миналата година и 5% за полугодието спрямо първото полугодие на миналата година.

Подобни са данните и за пазара в Бургас, включително и за новите договорни ипотеки.

Още по темата: България Investor Live

Последни новини

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

3
 
2
 
7
avramcho до: kostas1990
преди 6 години
малък съм да предвиждам , достатъчно е да помня ;)

ето ти новината--Те предвиждат, защото имат Пари ;)
............
http://www.investor.bg/drugi/338/a/bankata-za-mejdunarodni-razplashtaniia-zadava-se-nov-krediten-balon,175888/#comment-newest
.............
4
 
6
 
6
kostas1990 до: avramcho
преди 6 години
Щом го предвиди след 15 години кво ше стане, дай- да заложим на някой пазар. Би трябвало да ти е лесно за 1 ден. Ше ползваме 50: 1 левередж на зделката и ставаме милионери.
8
 
5
 
5
преди 6 години
поредните спекулации !

през 2030 Пак ще падат цените ,

тогава завършва цикъла на растеж и пак ще се пазарува изгодно
2
 
18
 
4
преди 6 години
Явно някое хитро лоби се е набарало до горе с евтини имоти и сега плаща всеки ден за подобни новини че уж цените ту растяли, ту се стабилизирали в растенето и др. под. глупости.
0
 
19
 
3
преди 6 години
Няма профилна снимка
Какви са тези тенденции .... какви са тези ФОКУСИ !!?

Още от България
Над 30% от жилищата в България са необитаеми