Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Пазарът на имоти в България навлиза в по-зряла и по-стабилна фаза

За ценови балон не може още да се говори, въпреки че цените на жилищата в София са с 40% надценени спрямо нивото на доходите, твърдят експерти

гледано: 2945   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
1 гласа

Жилищният пазар в София и в страната е изключително активен и стабилен. Увеличеното търсене не само увеличи цената на жилищните имоти, но и даде увереност на предприемачите да инвестират в мащабни жилищни проекти, което от своя страна увеличи предлагането. Това заяви Евгения Диканска, изпълнителен директор на Europroperty, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

По думите ѝ в момента се наблюдава забавяне в ръста на цените на жилища.

“Това не означава спад, а по-скоро пазарът навлиза в една по-зряла и по-стабилна фаза. В София се строи изключително интензивно, разрешителните за строеж са много на брой, но въпреки това жилищното строителство като процент от БВП е на сравнително ниски нива в сравнение с тези в други страни на Европа, което е индикатор, че инвестициите в нови жилища ще продължат да се ускоряват до 2021 г., прогнозира Евгения Диканска. –  Това обяснява нашите инвестиции в жилищни проекти – само за 2019 г. ще обявим два големи жилищни проекта – единият е в Бояна, който ще предлага висок клас жилища на средни ценови равнища, другият е в "Модерно предградие", който ще е в по-нисък ценови сегмент."

Според нея засиленото търсене на апартаменти е част от пазарната активност в сектора на недвижимите имоти.

"В Europroperty, като инвеститор в големи жилищни проекти, имаме наблюдение върху поведението на купувачите. Те са все по-информирани, знаят предлаганото в какъв ценови диапазон е и могат да направят разлика в качеството. Това дава възможност на проекти, които са мислени качествено, изградени устойчиво, които дават качество на живот, каквито са нашите, да изпъкнат", коментира какво е поведението на пазара при търсенето на жилища Бистра Друмева, мениджър "Маркетинг и продажби" в Europroperty.

Евгения Диканска препоръча строителните предприемачи да наблюдават поведението на купувачите и да го отразяват в новите си проекти. За пример тя даде комплекса в Бояна, в който компанията е заложила на последните тенденции в търсенето на клиентите, като е използвала някои нови технологии в строителството.

Пазарът ще продължи да се развива и ще е все по-зрял и по-устойчив, убедена е тя

Диканска е категорична, че за ценови балон още не може да се говори, въпреки че цените на жилищата в София са с 40% надценени спрямо нивото на доходите. Тя напомни, че в същото време те не са достигнали нивата на надценка преди кризата от 2007-2008 година.

Повече от разговора вижте във видео материала

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

2
 
27
 
2
преди 7 месеца
40 % били надценени жилищата, ама балон нямало. И кой го казва? Търговци на имоти/брокери/и строителни фирми, алчни за печалби, ден, година храни. Всички финансови анализатори и икономисти предупредиха че в момента е най неизгодно да се купи жилище, само брокерите с платените статийки и репортажи, банките с рекламите за мечтания дом и строителните фирми са на друго мнение.
3
 
24
 
1
преди 7 месеца
Няма профилна снимка
Ама зрял е той, та презрял - няма и 30% от нормалните нива и обороти :)
Нормално, като за 40% надценка хахахаха!

Още от България
България е десета в ЕС по годишен ръст на строителната продукция през май