IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на офис площи в София се върна на предкризисните нива

Отдаването на площи в строеж и разширенията запазват най-голям дял от сделките, IT и BPO компаниите остават най-активни

13:24 | 01.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Пазарът на офис площи в София отбелязва рекордно деветмесечие за последните 10 години с отдадените над 131 хил. кв.м. Това показват данните на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Обемът на пазара в момента е съпоставим само с този в предкризисната 2008 г., а в сравнение с деветмесечието на миналата година ръстът на сделките е 25%, отчита компанията. Високата активност се запазва и през последното тримесечие. В основата ѝ са както продължаващото разрастване на компаниите от сектора на информационните технологии и центровете за споделени услуги, така и прегрупирането на бизнеси в резултат от сливания и придобивания.

През третото тримесечие няколко големи офисни проекта получиха разрешение за ползване, като добавиха общо 65 500 кв. м отдаваема площ на пазара. Новото попълнение в централната зона е City Tower на пл. „Македония“. Четвъртата фаза на Expo 2000 бе завършена в района на бул. „Никола Вапцаров“, а BSR Building 2 отвори в района на бул. „Шипченски проход“. 

С проектите, които се очакват през последното тримесечие, общо предлагането през 2017 г. ще нарасне с над 100 хил. кв. м. Общото количество офис площи клас А и Б към септември е 1,7 млн. кв. м. Към момента в строеж или реконструкция са 305 хил. кв. м офиси клас А и Б, което е предпоставка за стабилно предлагане през следващите години.

На наемния пазар отдаването на площи в строеж и разширенията запазват най-голям дял от сделките, а IT и BPO компаниите остават най-активни.

След лекия ръст тази година наемите на първокласни офиси запазват нивата от 13,5 евро/кв. м, но тенденцията е към плавен ръст в краткосрочен план.

Делът на свободните площи варира между 9,2 и 9,6% в различните тримесечия, като се очаква леко покачване с нарастването на предлагането.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още