IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет организации са против преместването на конната база от Борисовата градина

Ще бъде затруднен достъпът и от това ще загуби масовият спорт, коментира Таня Киркова от фондация "Вземи ме вкъщи"

13:52 | 29.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Неправителствени организации се обявиха срещу преместването на конната база от Борисовата градина в Ловния парк с аргумента, че обектът ще стане труднодостъпен и ще намалеят шансовете му да бъде печеливш. 

Пет неправителствени организации започнаха подписка срещу преместването, след като стана ясно, че проектът за подробен устройствен план не предвижда оставането на конната база на територията на Борисова градина. До момента са събрани близо хиляда подписа.

„Идеята за преместване на конната база е заложена категорично без право на обсъждане и без аргументи, такова е нашето усещане, коментира по БНР Таня Кирова от фондация "Вземи ме вкъщи", една от организациите, които застават в подкрепа на конната база. – Според нас ще намалеят шансовете ѝ да бъде печеливша, проектантите не дават аргументи с цифри и бюджети за общинските власти и обществеността. Няма отговори на въпроса как ще се финансира текущата издръжка на проекта, има ли бизнеспланиране, нямаше отговор на въпроса и как ще се самоиздържа обектът.“

Тя призова повече хора да участват в общественото обсъждане за конната база в София през септември.

“Съоръжението е сравнително ново и може да функционира пълноценно. Конната база има своя история още от времето на царските конюшни. Базата се ползва за хипотерапия (лечение с коне – бел. ред.) на деца със специални потребности, обясни Кирова и представи част от аргументите на инициаторите на подписката. – Обектът през годините е стопанисван неособено ефективно от две общински дружества. В момента има наемател, което е нелош вариант, защото един външен наемател вкарва в обекта и експертиза, още повече, че това е специфичен спорт.”

Таня Кирова препоръча в контекста на София –  Европейска столица на спорта и поощряването на масовия спорт, “да не се местят вече изградени спортни обекти за масов спорт, и то детски, защото „средната възраст през годините слиза и ездачите стават все по-млади”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още