IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плажовете Корал, Карадере и Пашадере са включени в екомрежата Натура 2000

Решението е взето днес от Националния съвет по биологично разнообразие

20:44 | 06.07.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Плажовете Карадере, Пашадере и Корал вече са изцяло в европейската екомрежа НАТУРА 2000. По-рано днес Националният съвет по биологично разнообразие единодушно гласува за разширение на зоните в тези райони, съобщава БНР.

Разширяването на защитените зони няма да има ефект върху досегашното ползване на земите като гори и земеделски имоти, а къмпингуването трябва да е съобразено с изискванията на закона.

Припомняме, че и за трите зони, обособени като "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо", има редица възражения от местните жители и част от общините.

Аргументът за разширението на защитената зона "Галата" с плажа Пашадере цели да осигури защита на плажове и дерета, които са дом на сухоземни костенурки, прилепи и специфични за дъбовите гори безгръбначни.

Карадере е ключово местообитание на редки видове като пъстър пор и костенурки и е важен биокоридор. Разширението на територията на зона "Ропотамо" към плажа Корал включва бели дюни и съседната гора, която е част от комплексното обитание, което дава убежище на видовете, обитаващи дюните. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Да, има - любимите на много хора бетонени джунгли като Младост, Манастирски ливади (една тревичка не е останала), кв. Витоша - все "хубави" места.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Shadow1
преди 2 години
О не, има ли вече място което не е в Натура 2000?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още