Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Плажовете Корал, Карадере и Пашадере са включени в екомрежата Натура 2000

Решението е взето днес от Националния съвет по биологично разнообразие

Плажовете Корал, Карадере и Пашадере са включени в екомрежата Натура 2000

Снимка: Pixabay

Плажовете Карадере, Пашадере и Корал вече са изцяло в европейската екомрежа НАТУРА 2000. По-рано днес Националният съвет по биологично разнообразие единодушно гласува за разширение на зоните в тези райони, съобщава БНР.

Разширяването на защитените зони няма да има ефект върху досегашното ползване на земите като гори и земеделски имоти, а къмпингуването трябва да е съобразено с изискванията на закона.

Припомняме, че и за трите зони, обособени като "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо", има редица възражения от местните жители и част от общините.

Аргументът за разширението на защитената зона "Галата" с плажа Пашадере цели да осигури защита на плажове и дерета, които са дом на сухоземни костенурки, прилепи и специфични за дъбовите гори безгръбначни.

Карадере е ключово местообитание на редки видове като пъстър пор и костенурки и е важен биокоридор. Разширението на територията на зона "Ропотамо" към плажа Корал включва бели дюни и съседната гора, която е част от комплексното обитание, което дава убежище на видовете, обитаващи дюните. 

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

1
 
2
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Да, има - любимите на много хора бетонени джунгли като Младост, Манастирски ливади (една тревичка не е останала), кв. Витоша - все "хубави" места.
3
 
2
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
О не, има ли вече място което не е в Натура 2000?

Още от България
Ремонтът на тунел „Витиня“ приключва до края на септември