IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за управление на Витоша е върнат за преработка

Авторите му предлагат на около 40% от територията на парка да се изграждат ски съоръжения

11:04 | 17.02.16 г. 3
<p>
	Скиори на Витоша. <em>Снимка: архив, БТА</em></p>

Скиори на Витоша. Снимка: архив, БТА

Планът за управление на Витоша е върнат за преработка, защото в него се предлага на около 40% от територията на парка да се изграждат ски съоръжения. Това съобщи пред bTV министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

Паркът е защитена територия, няма обосновка и аргументация за това, което е предложено. Затова екоминистерството е поискало авторите на плана да го преработят, заяви тя. 

„Искаме да се прецизират зоните за развитие на ски туризъм и други дейности. Законът позволява развитието на ски туризъм, но трябва да бъдат ясно очертани зоните, където това е възможно, и режимите“, каза тя.

Тя поясни, че планът не включва конкретни писти и съоръжения. Той само обособява зоните и техните режими. През март се очаква изпълнителят да отрази коментарите на екоминистерството и да представи отново документа, който трябва да бъде приет от Министерския съвет.

Ивелина Василева заяви, че е необходимо е да се полагат усилия за модернизацията на съоръженията и те трябва да бъдат модернизирани. По думите й според действащото екологично законодателство това е възможно (концесионерът твърди, че противоречия в законодателството пречат на модернизацията - бел. ред.).

Запитана каква е логиката да се строи нова инфраструктура, ако не се поддържа старата, тя каза: „Това са инвестиционни намерения, за които нито имаме информация, нито сме ги разглеждали“. Няма ограничения в момента да бъдат подменяни ски съоръжения, каза тя. 

Що се отнася до Пирин, за намерението на инвеститорите и общината в Банско в ски зоната да бъде изграден втори кабинков лифт тя каза: „Няма как да коментираме нещо, което не е представено за разглеждане. Първо трябва да бъде представено уведомление, което да мине през екологична оценка и ОВОС. Не е внасяно подобно уведомление“.

„Ние спазваме закона, има строго разписани процедури, които трябва да бъдат следвани. В момента е в процес на подготовка Планът за управление на Национален парк „Пирин“ и той също е обект на много спорове“, каза тя. 

Василева припомни, че Националният парк „Пирин“ е с особена защита от гледна точка опазването на околната среда - той е защитен и като обект на природното световно наследство от ЮНЕСКО. Затова трябва да се съобразяваме и с националното, и с международното законодателство, затова искаме да се прецизира Планът за управление, заяви тя.

Развитие на ски спорта е позволено в буферните зони на Банско и Добринище. На нито една друга част от територията на Националния парк не могат да бъдат изграждани ски съоръжения, заяви тя.

По повод установеното преди години нарушение - превишение на концесионната територия, тя каза: „Що се отнася до нарушенията, които са предмет на доста спорове, защо се случва така, това е другата паралелна линия, която също създава доста напрежение и спорове в общественото пространство, свързани с концесионния договор“.

По думите й споровете се водят от 2001 г., когато е подписан концесионният договор с „Юлен“ за управление на ски зоната в Банско. Затова в момента се водят дебати и Съветът за развитие се занимава с темата дали да се пристъпи към изменение на текущия договор за концесия.

Към подписването му договорът съдържа противоречиви клаудзи, които предполагат различно тълкуване. Работна група предлага те да се прецизират, а нашата грижа е да спазваме закона, каза министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
Mammita
преди 8 години
Е как са го върнали, при положение, че днес от самата фирма, която го е изготвила казаха, че не са получавали абсолютно никакъв отговор от министерството. Май пак ще се окажат поредните шантажи на разбрали, недоразбрали министри търсещи евтини сензации и слава. Според мен днес БТВ отново показаха, че могат добре да изпълняват мокри поръчки и да слугуват на определени интереси. Явно е, че се иска да се вземе планината от някои задкулисни играчи и се търси разваляне на концесионния договор, за да се подпише такъв с определение човек. Не разбирам защо обаче някой се вързва на евтините скалъпени материалчета и лъжи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
marto76
преди 8 години
Отново ставаме свидетели на поредното размотаване от страна на държавните институции! Кой има интерес от неразвитието на природна бижу като Витоша?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Ентусиаст111
преди 8 години
Дано този път всичко се подреди, да подменят съоръженията и да получим стопанисването, което отива на Витоша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още