IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пловдивски артисти спорят с общината за съдбата на бившата гарнизонна фурна

НПО настоява сградата да се превърне в център за съвременно изкуство

13:48 | 05.03.17 г.
<p>
	<em>През октомври 2015 г. </em><em>областният управител Розалин Петков връчи ключовете на сградата на община Пловдив, представлявана от временно изп. длъжността кмет инж. Димитър Кацарски. Снимка: общината</em></p>

През октомври 2015 г. областният управител Розалин Петков връчи ключовете на сградата на община Пловдив, представлявана от временно изп. длъжността кмет инж. Димитър Кацарски. Снимка: общината

С нетрадиционна поредица от протестни изложби и акции пловдивски артисти се опитват да спасят от събаряне бившата гарнизонна фурна в града. От сдружение „Изкуство днес" настояват сградата да се превърне в център за съвременно изкуство.

Общината възнамеряваше да започне събарянето тази седмица, за да направи на мястото за парк. След възникналото напрежение се взе решение за допитване сред жителите на квартала, съобщи БНТ.

Навремето тази фурна е изхранвала целия пловдивски гарнизон - четири полка и още няколко отделни части - близо 8 хил. войници. 

Гарнизонната фурна, която беше собственост на министерството на отбраната, стана общинска в края на 2015 година с правителствено решение. Скоро след това общината обяви, че сградата ще се събори и на нейно място ще се построи парк. Миналата година за целта е изготвен проект, отделени са 350 хил. лв. за събаряне на сградата.

„Ние сме извървели дългия път на обществени поръчки, обсъждания, сключване на договори. И в последния момент се ражда тази идея“, казва Димитър Колев, кмет на район Западен.

Художникът Емил Миразчиев, основен инициатор на поредица от артистични акции за запазване на Гарнизонната фурна, признава, че късно е разбрал за намеренията сградата да се събаря. След като е прочел за това в пресата в началото на февруари, е помолил за достъп до мястото и е останал изумен от видяното.

„Ето едно чудесно място, където целият ъндърграунд, цялата алтернативна култура ще намери място“, смята той.

Заедно с архитектурно студио „Осем и половина" се заемат с план за реконструкция на зданието и са уверени, че ще са необходими не повече от 320 хил. лева.

„Съжалявам, но не мога да се съглася с това нещо. Януари месец, когато се гласува бюджетът на община Пловдив, бяха заделени един милион лева за кино „Космос". То е в много много добро състояние от Гарнизонна фурна“, казва Димитър Колев.

И двете страни в спора са категорични, че ще се съберат на по-широк дебат по темата, в който ще участват представители на общината, на артистичната общност и експерти. Допитването до жителите ще започне следващата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още