IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 4 хил. важни обществени строежа са въведени в експлоатация през 2015 г.

През миналата година са премахнати 850 незаконни строежа

11:39 | 31.01.16 г.
Почти 4 хил. важни обществени строежа са въведени в експлоатация през 2015 г.

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) е въвела в експлоатация през 2015 г. близо 4 хил. строежа от първа до трета категория с важно обществено значение, съобщават от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Голяма част от тях са с важно обществено значение – железопътни линии, пътища, пристанища, летища, болници, цялостни градски водопроводни и канализационни системи и пречиствателни станции за питейна и отпадъчна вода, съоръжения за третиране на отпадъци, обекти за подобряване на градската среда, на културно-историческото наследство и други.

Много от строежите са финансирани с европейски средства по различни оперативни програми.

Според разпоредбите на Закона за устройство на територията (ЗУТ) ДНСК извършва проверки на строежи и строителни книжа, включително и на строежи в територии с особена защита – дюни, свлачища и природни паркове. През 2015 г. проверките са над 40 хил., показват резултатите от дейността на ДНСК през изминалата година.

В резултат на контролната дейност са премахнати 850 незаконни строежа. Наложени са над 500 глоби и имуществени санкции за установени нарушения на ЗУТ, в резултат на което са постъпили близо 600 хил. лв.

Извършени са над 500 административни услуги по регистриране на консултанти по Закона за устройство на територията. От октомври 2015 г. заявяването и получаването на удостоверения за вписване в регистъра на консултантите за оценяване на съответствието на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор и удостоверения за извършени нарушения по ЗУТ могат да се правят изцяло електронно на сайта на ДНСК.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още