IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 560 млн. лева са усвоени по програмата на енергийна ефективност

Българската банка за развитие е разплатила близо 164 млн. лева по програмата за саниране в първите три месеца на тази година

11:38 | 06.04.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Над 559 млн. лева са реално усвоените средства от началото на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради до края на март тази година. Българска банка за развитие (ББР) е разплатила близо 164 млн. лв. само за първите три месеца на 2017 г., съобщават от банката.

В периода 1 януари – 31 март във финансовата институция са постъпили общо 936 заявления за плащане.
От старта на програмата до края на март ББР е сключила 2 022 договора за целево финансиране и общо 3 407 анекси към тях.

За първите три месеца на годината в банката са постъпили нови 367 анекса. Общият размер на поетия от ББР ангажимент по програмата до момента е над 1,109 млрд. лева.

Припомняме, че през януари правителството реши да отпусне още 1 млрд. лева за саниране на жилищните блокове, строени по индустриален способ, а дупутатите гласуваха средствата от програмата за енергийна ефективност.

В края на ноември миналата година програмата за саниране на панелните блокове беше спряна от Министерството на регионалното развитие и благоустройството заради изчерпване на първоначално заложения ресурс от 1 млрд. лева.

По-късно кабинетът в оставка реши да дофинансира програмата за сметка на бюджетния излишък, за да се обезпечи изпълнението на ремонта на сградите, за които вече има сключени договори, а средствата не достигат. Така парите за саниране станаха общо 2 млрд. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още