Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Подадени са 79 сигнала до прокуратурата за съмнителни наеми на земи

Подготвят се законодателни промени за засилване защитата на собствениците на земи, съобщават от агроминистерството

Подадени са 79 сигнала до прокуратурата за съмнителни наеми на земи

Снимка: Pixabay.com

Общинските служби по земеделие са подали 79 сигнала към прокуратурата за договори за наеми на земи, съобщават от пресслужбата на Министерството на земеделието, храните и горите във връзка с оплакванията на собственици на земи за преотдаване на площи без тяхно знание.

Още през юли министърът на земеделието Румен Порожанов е наредил със своя заповед на областните дирекции „Земеделие“ всички договори, представяни в общинските служби по земеделие за регистрация, да бъдат проверени за връзката на наемодателя със собствеността на имота или наличието на пълномощно от собственик.

В случаите, в които тази връзка не е установена, служителите на общинска служба земеделие уведомяват лицата, вносители на договора за регистрация, за предоставяне в срок на допълнителни доказателства по отношение на правата за сключване на договори. Ако поисканата информация не е предоставена, общинска служба земеделие не регистрира договорите и уведомява районната прокуратура.

Подадените сигнали до прокуратурата са в областите Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Добрич, Монтана, Разград, Русе, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол.

От ведомството допълват, че се подготвят и законодателни промени, насочени към предотвратяване на злоупотребите, свързани с ползването на „белите петна“ и защита интересите на собствениците на земеделски земи. Предвижда се възможност общинските служби по земеделие да проверяват по служебен път правата на собственост по всеки представен договор за аренда или наем.

Вчера темата са обсъждали земеделският министър с омбудсмана Мая Манолова.  

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Програма за София е готова, очаква се да бъде приета от СОС през ноември