Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Подготвят технически проект за първия кампус в "Студентски град"

Той се основава на приетия през 2008 г. Подробен устройствен план, с който се спасяват над 220 декара зелени площи

Подготвят технически проект за първия кампус в "Студентски град"

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Разработва се технически проект за Подробен устройствен план на първия кампус на територията на "Студентски град". Днес той бе представен от кмета на София Йорданка Фандъкова и кмета на район "Студентски" Димитър Дилчев, съобщиха от пресцентъра на Столичната община.

Планът се изготвя на базата на приетия през 2008 г. нов Подробен устройствен план, с който се спасяват над 220 дка зелени площи, включително и в двора на Националната спортна академия, както и се обособяват над 10 кампуса за общежитията.

Първият проект за кампус е направен с участието на Министерството на образованието и науката и университетите.

Планът включва 27 дка площ, където са четири общежития на Минно-геоложкия и Техническия университет. Обособяват се алеи, площадки с озеленяване и места за паркиране. "Защитата на териториите от застрояване и обособяване на зелени площи се гарантира от плановете", е посочила Фандъкова. 

Архитектурният конкурс бе обявен с оглед изпълнение на предвижданията за обособяване на "мини кампуси" около студентските общежития на територията на ж.к. "Студентски град" и инициатива на Столична община, район "Студентски", МОН, ТУ и МГУ за обособяване като затворен комплекс с общежития, в който да се осигури необходимият комфорт и спокойствие на студентите.

В състава на журито са включени представители на Министерството на образованието и науката, Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", Технически университет - София, председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България, представители на Камарата на архитектите и Съюза на архитектите в България, направление "Архитектура и градоустройство" при Столичната община и районната администрация.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 2 седмици
Няма профилна снимка
дано проекта го е сметнал и изготвил Стати, бива го в сметките

Още от България
Мартин Янев: Изграждането на устойчиви сгради е с 15% по-скъпо, но се изплаща