IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полина Стойкова: Имотите остават най-желаното и най-сигурно средство за вложение

Рано е да се говори още какви биха били дългосрочните влияния на прилива от украински бежанци върху пазара, коментира директорът на Bulgaria Properties

09:05 | 13.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bulgarian Properties</em></p>

Снимка: Bulgarian Properties

На 17 май на официална тържествена церемония в хотел „Хаят“ ще бъдат отличени победителите сред най-успешните агенции и експерти в имотния сектор за изминалата 2021 г. в седмото издание на „Годишните награди на Imoti.net“. Наградите имат за цел да допринесат за по-голямата разпознаваемост и видимост на добрите компании в имотния сектор сред обществото. Паралелно с това, единственият национален конкурс за недвижими имоти в страната помага на потребителите и клиентите на агенциите в сектора да се насочат към услугите на доверените компании и експерти в сектора.

Преди церемонията разговаряме с някои от представителите на сектора, коментирайки предизвикателствата пред недвижимите имоти и икономиката, влиянието на войната в Украйна и други глобални събития, както и най-важните уроци от кризите през последните години.

Полина Стойкова е изпълнителен директор на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES, която е многократен носител на награди в едни от най-престижните категории на Годишните награди на Imoti.net.

- Защо подкрепяте Годишните награди на Imoti.net?

Наградите на imoti.net се утвърдиха като стандарт за постижения в бранша и което е по-важното – бяха разпознати от практикуващите брокерската професия като значимо отличие, като нещо, към което да се стремят и заради което да се стараят през цялата година. Една добра инициатива, която смятам, че носи ползи за бранша и ни кара да бъдем по-добри.

Ние от BULGARIAN PROPERTIES сме носители на награди от повечето категории през годините и мисля, че можем смело да кажем, че те определено са затвърдили нашата лидерска позиция и са ни дали възможност да покажем под формата на грамоти какво можем и какво сме постигнали.

- Какви очаквате да са най-големите предизвикателства в сектора на недвижимите имоти и икономиката като цяло през тази година? А в следващите 5 години? 

Предизвикателствата са с нас през всяка година и те идват от най-неочаквани източници. За последните 20 години, откакто ние сме на пазара, мога да кажа, че не е имало година без някакво сътресение.

В хода на случващото се през тази година предизвикателствата обещават да са дори повече като количество, характер и трайност. На първо място, имаме война – нещо, което до момента не бяхме преживявали и се надявам то да приключи възможно най-скоро. Наред с това, остава пандемията, а инфлацията достига нови върхове. Променят се и пазарите на чужденците, които ще идват на туризъм и които ще купуват имоти в България (това за пореден път).

Това съчетание от кризи, каквито не сме имали до момента, ще начертае в голяма степен съдбата на икономиката и на пазара на имоти в следващите 5 години. За съжаление, трудно е да се определи как.

Едно със сигурност може да се каже като извод от кризите през последните 2 години, а то е, че имотите остават най-желаното и най-сигурно средство за вложение и за предпазване на спестяванията, а жилищните нужди, които те покриват, стават все повече, по-разнообразни, а купувачите – все по-взискателни. Това дава надежда, че ни предстоят силни 5 години за пазара на жилища.

- Как се отразява войната в Украйна на сектора, в който работите? 

Веднага след старта на войната започнахме да имаме много голям брой запитвания за наеми за период между 1 и 3 месеца. BULGARIAN PROPERTIES като социално отговорна компания успя много бързо да реагира на това търсене и да мобилизира всички ресурси, с които разполага.

Премахнахме всички такси и комисионни за наематели и наемодатели на украински бежанци и превърнахме нашата изградена инфраструктура от сайтове, социални медии, кол център и целия човешки ресурс, с който разполагаме, в платформа за съдействие за намиране на дом за бежанците.

Мога да се похваля, че това имаше много добър резултат – само в първите 3 седмици успяхме да настаним над 40 групи бежанци на различни места в страната.

Към момента търсенето е намаляло, но все още го има и ние продължаваме да съдействаме.

- Какво влияние очаквате да има приливът от бежанци от Украйна върху пазара на имоти у нас? 

Засега те остават основно търсещи жилища за краткосрочен наем, но вероятно част от тях биха се замислили и за покупка при определени обстоятелства. Рано е да се говори още какви биха били дългосрочните влияния върху пазара, те в много голяма степен зависят от развитието на военния конфликт.

- Кой е най-полезният урок, който научихте от пандемията като компания?   

Че дори и разделени, ние можем да бъдем заедно и да работим ефективно, носейки ползи за нашите клиенти. Бих казала, че съумяхме да ползваме всички налични електронни канали и платформи, за да запазим близки отношения, да съхраним и надградим ценностите и стандартите си и да се почувстваме като едно голямо семейство, разположено в офисите ни в цялата страна.

Но най-вече научихме, че без значение с какви технологии боравим, най-важното в работата ни е личното отношение към клиента. То няма с какво да бъде заместено, но всички разбрахме, че то може да се случва по много различни канали и с различни средства – по-бързо и по-ефективно от преди.

- Какво влияние оказа върху пазара на недвижими имоти моделът на дистанционна или хибридна работа, наложен от пандемията? Очаквате ли тези промени да останат трайни? 

Тази гъвкавост, която дойде в резултат на ограниченията, в някаква степен беше като глътка въздух за много от хората, като откриване на непознати хоризонти и възможност за по-качествен живот. Неслучайно, именно в тези две години нарасна броят на хората, които се завърнаха на село и това доведе до 70% ръст на продажбите на селски къщи. Същото се случи и с ваканционните имоти – търсенето дотолкова се увеличи, че предлагането вече почти се изчерпва. Очаквам тези процеси да продължат и макар много от хората да се върнаха вече в офисите, смятам, че те ще търсят и ще намират начин да вземат най-доброто от тези два свята – преди и след пандемията. 

- Как се отразява ускореният преход към дигитализация на пазара на имоти? Възможно ли е вече целият процес по покупко-продажба на имот да се извърши изцяло онлайн?

Дигитализация има на отделни елементи от процеса на покупко-продажба на имот и то най-вече в сферата на маркетинга и работата с клиенти. Да, възможно е да се закупи имот изцяло онлайн и немалко от нашите чуждестранни клиенти го правят от дълги години насам, но това винаги ще е по-скоро компромисно решение. Един имот трябва да се посети, за да се усети.

След това следват множество понякога сложни процедури и преговори, които винаги могат да бъдат поети от професионално работещите брокери, но те не могат да бъдат дигитализирани или автоматизирани именно поради тяхната специфичност и комплексност. Така че технологиите ще ни помагат, но няма да могат напълно да поемат процеса по покупко-продажба на имот.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
test
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
potentielle_energie
преди 1 година
Селските райони са убежище в период на криза и инфлация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
Слагайте и платените фактури към статтиите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още