Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Полската GTC стъпва и на пазара на офис площи в София

Компанията, която притежава два мола у нас, стартира офис проект в района на Бизнес парка, очаква засилен инвестиционен интерес към сектора

Полската GTC стъпва и на пазара на офис площи в София

Адванс Бизнес център. Илюстрация: Globe Trade Center

Преструктурирането на полската инвестиционна компания Globe Trade Center (GTC) изглежда окончателно приключи. След като през 2015 г. групата се освободи от повечето от неликвидните си активи, през 2016 г. се развива много по-уверено. Толкова, че стартира нови проекти, включително и в България, вижда се от годишния ѝ финансов отчет за 2016 г.

Компанията притежава два търговски центъра у нас – Галерия Стара Загора и Галерия Бургас. Този път обаче GTC стъпва на пазара на офиси. През миналата година инвестиционната група е придобила парцел в столичния квартал „Младост IV” в близост до Бизнес парка за над 11,7 млн. лева. През тази година се планира да започне строителството и на офис сграда върху терена – Адванс Бизнес Център.

GTC е учредила и дружество Адванс Бизнес Център ЕАД с 50 хил. лева капитал, което да управлява инвестицията. Сградата ще е клас А, на 11 етажа и с отдаваема площ от около 14 хил. кв.м и над 400 подземни и надземни паркоместа.

Компанията е привлечена от пазара на офиси в София заради бързите темпове на усвояване на офис площите. В отчета ѝ се посочва, че усвояването за периода януари-септември 2016 г. се увеличава с 9% до почти 105 хил. кв.м на фона на продължаващата експанзия на фирмите от аутсорсинг индустрията и ИТ сектора. Компанията подчертава, че наемите остават стабилни на ниво от 13 евро на кв.м, а делът на незаетите площи през третото тримесечие на миналата година в 15-те водещи офис проекта на пазара е под 3%.

Още по темата

Българските молове подобряват позициите си

За първи път GTC групира активите си според пазарите, на които оперират, а не представя резултатите им поотделно. Двата мола на компанията у нас са групирани с активите ѝ във второстепенните градове в Хърватия и Румъния, заради което не може да се прецени как се представят търговските центрове в Стара Загора и Бургас спрямо миналата година.

Заетостта и на двата мола обаче остава стабилна – средно 97%, при средна заетост на всички активи на компанията от 94%, а на търговските площи – от 95%. Балансовата им стойност също се увеличава за една година – от 54,9 млн. евро до 57,2 млн. евро, като възлиза на 5% от общата балансова стойност на активите на групата.

От отчета се вижда и че двата търговски центъра генерират 10% от приходите от всички активи и заемат 41% от портфейла на компанията от търговски имоти.

Средният договор за наем, сключен с търговците в двата мола, е за 5,2 години, средният наем е 10,5 евро на кв.м, а постигнатата доходност за инвеститора е 8,6%, отчита още компанията.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
АПИ отново възлага проверка на здравината на Аспаруховия мост