Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Правителството даде 5 млн. лв. за ремонт на сгради на БАН

Част от средствата ще бъдат използвани и за провеждането на юбилейните тържества по повод 150-та годишнина от създаването на Академията

Правителството даде 5 млн. лв. за ремонт на сгради на БАН

Снимка: Wikipedia.org

Правителството отпусна допълнителни 5 млн. лв. към бюджета Министерството на образованието и науката, като част от средствата ще бъдат предназначени за ремонт на сградите на Българската академия на науките (БАН) по повод 150-годишнината от създаването й, съобщават от правителствения пресцентър.

"Да си обновите сградата, музея. Ако не достигнат, ще дадем още", каза премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание, цитиран от БТА.

Председателят на БАН академик Юлиан Ревалски благодари за този жест. Той добави, че средствата ще бъдат похарчени за неотложни ремонти за знакови сгради на БАН, които са паметници на културата. По думите на Ревалски този жест е признание за приноса на БАН в най-новата история на България както в духовно отношение, така и в развитието на индустрията, технологиите и научните изследвания в страната.

Част от средствата ще бъдат използвани и за провеждането на юбилейните тържества по случай 150-та годишнина от създаването на БАН, уточняват от правителствения пресцентър.

Друга част от допълнителните средства са предназначени да подпомогнат Академията в мисията й да провежда научни изследвания в съответствие с общочовешките ценности, националните традиции и интереси, да участва в развитието на световната наука, да изучава и увеличава материалното и нематериалното културно-историческо наследство на страната ни, казва се в съобщението на пресцентъра на МС.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Печалбата на Jumbo в България спада с над 1 млн. евро през първото полугодие