IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството обяви Рилския манастир за обект с национално значение

Манастирът е под егидата на ЮНЕСКО от 1983 г.

12:46 | 10.09.14 г.
<p>
	Рилският манастир. <em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Рилският манастир. Снимка: Investor.bg

Правителството обяви Рилския манастир и землището му за обект с национално значение по смисъла на Закона за устройството на територията.

Решението ще подпомогне да бъде опазено културното наследство на Светата обител, както и развитието на територията, на която е разположена, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Рилският манастир се е ползвал със специален статут и преди. През 1927 г. той е обявен за национален музей и исторически и архитектурен резерват. През 1961 г. става общодържавна собственост, а през 1976 г. – национален исторически резерват, припомнят от Министерския съвет.

След промяната на собствеността на обекта през 1991 г. е възстановен монашеският му статут. Статутът му като паметник на културата с определени граници е повторно дефиниран по реда на националното законодателство, обнародвано през 1992 г.

В момента по смисъла на Закона за културното наследство манастирът е недвижима културна ценност. Под егидата на ЮНЕСКО е от 1983 г.

Обявяването му за обект с национално значение няма да промени или отмени действието на Закона за културното наследство и опазването на културните ценности на тази територия ще бъде гарантирано, допълва се в съобщението.

Припомняме, че с обявяването на манастира и землището му за обект от национално значение се ангажира вицепремиерът Екатерина Захариева. Това ще ускори изграждането на малка водноелектрическа централа на стойност 2.9 млн. евро. Проектът ще се изпълнява изцяло със средства от Международен фонд „Козлодуй“, а споразумението за финансиране е подписано още през 2009-та година.

С парите по проекта ще се рехабилитират и сгради на манастира, както и сгради в община Рила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още