IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството одобри новата програма за саниране

Сдруженията на собствениците ще получат 100% безвъзмездно финансиране за дейностите по обновяване на сградите

12:58 | 28.01.15 г.
Правителството одобри новата програма за саниране

Правителството одобри новата национална програма за саниране на големите блокове, строени по индустриален способ, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Финансовият ресурс на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е 1 млрд. лева, а териториалният й обхват включва 265-те общини в България.

Допустими за кандидатстване са всички многофамилни жилищни сгради, строени по индустриален способ: ЕПЖС (едропанелно жилищно строителство); ППП (пакетно повдигани плочи); ЕПК (едроплощен кофраж); пълзящ кофраж и разновидностите им, с минимум 36 самостоятелни обекта с жилищно предназначение.

От 2016 г. ще се допуска с пари от националната програма да се обновяват и жилищни сгради с до 36 апартамента, намиращи се в общини, които не попадат в обхвата на оперативната програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Програмата все още не е одобрена от Брюксел, но в нея се предвиждат 180 млн. лева за саниране на блокове.

Сдруженията на собствениците се предвижда да получат 100% безвъзмездно финансиране за дейностите по обновяване на сградите.

Регистрираните сдружения трябва да подадат заявление до общините. Местните администрации трябва да се произнесат дали сградите са допустими за подпомагане. При одобрение сдруженията на собствениците сключват договор с кмета на съответната община, който ще ги представлява пред Българската банка за развитие, която управлява финансовия ресурс. Кметовете ще отговарят и за организирането на обществените поръчки за санирането.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството само ще издава методически указания по тази програма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още