Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Празните офиси в София са намалели до най-ниския дял от 2008 г.

Към края на март незаетите площи са 9,1% от всички. Възможно е обаче този дял да нарасне силно и да дебалансира пазара, ако се реализират всички проекти

Празните офиси в София са намалели до най-ниския дял от 2008 г.

Снимка: Pixabay

Делът на незаетите офис площи в София е паднал до най-ниското си ниво от 2008 г. и към края на март свободните площи са намалели до 9,1% от всички, показват данни на консултантската компания MBL|CBRE.

Това са общо около 170 хил. кв. м, като от тях най-високият клас А, за който е и най-силна конкуренцията на наемателите, са около 70 хил. кв. м, показва още статистиката на компанията, представена по време на конференция за строителство на офиси.

Експертите са провели и проучване сред наематели, което показва, че плановете на бизнеса за растеж са умерени, т.е. на пазара се очаква известна стабилност.

Строителството обаче е доста по-динамично и през тази година се очаква да бъдат завършени 140 хил. кв. м офис площи, повечето от които вече са заети. Този обем би увеличил дела на свободните площи с около 2-3 процента, коментира Христо Андонов от MBL.

Още по темата

За следващата година са планирани 150 хил. кв. м, което би допринесло с още 2-3 процента към дела на свободните площи.

За 2019 г. обаче има планирани множество проекти, като според различни прогнози най-вероятно на пазара ще излязат между 150 и 220 хил. кв. м. Ако се стигне до реализиране на всички проекти в пълен мащаб, делът на свободните офис площи в столицата би надвишил 16%, което ще дебалансира пазара.

Към момента са наблюдава стабилен ръст на наемите на офиси заради по-ограниченото предлагане на площи от висок клас и разширяването на сектора на услугите, особено на аутсорсинг индустрията и сектора на информационните технологии.

Последните тенденции показват, че се увеличава и капиталовата стойност. Темповете й на ръст изпреварват увеличението на наемите заради спада на доходността, която инвеститорите очакват. Това е белег и за повишаване на доверието към пазара.

Експертите прогнозират още, че след две години броят на зелените офис сгради с международен сертификат вероятно ще се удвои.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Окончателно: Строителството на небостъргача "Златен век" продължава