IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлага се по-дълъг срок за предявяване на компенсации за лихвоточки

Крайният срок, заложен в закона, изтича на 21 ноември т. г., група депутати от ГЕРБ иска удължаването му до 30 ноември 2016 г.

16:33 | 28.10.13 г.
Предлага се по-дълъг срок за предявяване на компенсации за лихвоточки

До 30 ноември 2016 г. да се удължи срокът, в който притежателите на т. нар. „лихвоточки“, които имат право на компенсация съгласно Закона за уреждане на правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове, да могат да потърсят компенсация.

Това предлагат група депутати от ГЕРБ, които са внесли в Народното събрание за обсъждане поправки в закона.

Срокът, в който имащите право на компенсация собственици на жилищно-спестовни влогове могат да потърсят компенсация, изтича на 21 ноември тази година. Според вносителите на проектозакона обаче не всички правоимащи могат да осигурят средства за придобиването или строителството на жилище, за да бъдат компенсирани.

Окончателните списъци с имащите право на компенсация притежатели на многогодишни жилищно-спестовни влогове бяха определени през 2010 г. В тях са включени почти 60 хил. души, които покриват изискванията на определени критерии. Без право на компенсации обаче останаха стотици хиляди хора, които не отговориха на изискванията за притежавано имущество, включително жилища, депозити и ценни книжа, или жилищно-спестовните им влогове са били открити след 1985 г.

Националният компенсационен жилищен фонд (НКЖФ) е органът, който контролира изплащането на компенсациите. В закона е предвидено бюджетът му да се попълва от държавни субсидии в размер до 1% от приходите в бюджета, дарения и постъпления от продажбата на отнети в полза на държавата имоти.

Депутатите от ГЕРБ предлагат обаче държавната субсидия да започне да се определя като твърда сума, заложена в Закона за държавния бюджет за съответната година.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още