IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на качествени логистични имоти в София расте

Доходността и цените на наемите в района на столицата остават стабилни през второто тримесечие

21:59 | 07.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След години на недостиг на качествени логистични имоти предлагането расте от началото на годината и се очаква постепенно да балансира пазара в София, сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

През второто тримесечие пазарът на логистични имоти в столицата е отбелязал второ поредно тримесечие на ръст в строителството и висока наемна активност. Общата площ на новозавършените проекти през последните три месеца е 72 500 кв. м.

„Пазарът на индустриални имоти постепенно преодолява недостига на модерни площи. Обемът от новозавършени проекти е сравнително по-голям от този през същия период на миналата година, което е показателно за възстановяването в този сегмент. Очакваме делът на свободните площи за отдаване под наем да остане близък до сегашните нива, тъй като завършените през периода проекти са предимно за собствено ползване и строителство по поръчка“, коментира Жоро Ангелов, мениджър „Индустриални имоти и развитие на парцели“ в Cushman & Wakefield Forton.

Към първото полугодие на 2019 г. индустриалните имоти в строеж в района на София са 202 000 кв. м., от които над 40% са предназначени за отдаване под наем, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton.

Интересът към строителство на логистични сгради за отдаване под наем се обуславя от повишената наемна активност и нарасналите наемни цени. Усвоените площи през първите шест месеца на 2019 г. са приблизително 45 300 кв. м. Търсенето на наемателите е фокусирано върху новите фази на индустриални и логистични паркове около София, както и сключване на предварителни договори за наем още в етап на строеж.

С въвеждането в експлоатация на няколко нови обекта, общият обем складови площи на пазара през второто тримесечие достигна 1 159 600 кв. м, сочат данните на Cushman & Wakefield Forton. Първата фаза на Логистичния център на датската компания за стоки за дома JYSK е най-големият завършен проект за периода, който се намира в Икономическа зона София - Божурище. Сред значимите новозавършени проекти през второто тримесечие са разширението на производствената база на Behr-Hella Thermocontrol, куриерският център на Speedy в Божурище, новият център за данни на Equinox до Летище София и центърът за съхранение на документи и архиви на Банка ДСК в Индустриален Парк София - Изток.

„Стабилните наемни нива и ниският дял на свободните площи засилиха инвеститорския интерес към София и очакваме в следващите 2 години с увеличаването на конкуренцията да се разнообрази и изборът пред наемателите“, отбелязват от Cushman & Wakefield Forton.

Първокласните логистични имоти в района на София запазват доходност от 8,5% към второто тримесечие. Наемните цени остават стабилни между 3,60 и 4,50 евро на кв. м за нови площи в зависимост от локацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още