Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Предлагат ски писти и лифтове да се строят без промяна в предназначението на горите

Това предвижда законопроект на ГЕРБ и Обединени патриоти

Предлагат ски писти и лифтове да се строят без промяна в предназначението на горите

Снимка: Архив Ройтерс

Ски писти и лифтове да се строят без промяна на предназначението на горските терени – това предвижда проект за изменение на Закона за горите, внесен от депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти Йордан Апостолов, Данаил Кирилов, Христиан Митев, Анна Александрова, Борис Ячев, Искрен Веселинов, Петър Христов Петров, Калин Поповски.

Според внесения на 9 февруари проект без промяна на предназначението ще се изграждат ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, ще се прави основен ремонт и реконструкция на съществуващи съоръжения. 

Проектът отменя разпоредба, според която не се допуска промяна на предназначението на горски територии за ски писти и стълбове за лифтове и влекове, когато изграждането им не е предвидено в приетите областни планове за развитие на горските територии. 

Още по темата

Според вносителите предлаганите промени се правят с цел създаването на „адекватни и равни условия за развитие на планинския и ски туризъм в зимните курорти на страната“.

Депутатите изтъкват, че досега действащият Закон за горите е въвел за първи път изискването при изграждане на ски писти, влекове и лифтове територията на ски пистата да бъде изключена от горския фонд и да придобие статут на урбанизирана територия. Това, твърдят вносителите, е създало „вътрешни противоречия и неравноправно третиране на един вид дейности с друг“.

В проекта се изтъква, че по Закона за горите за изграждане на стълбове на въздушни електропроводи, нефтопроводи, топлопроводи, газопроводи, надземни и подземни хидротехнически съоръжения за производство на електроенергия не се изисква промяна на предназначението, а за изграждане на ски писти и лифтове се изисква. Не бил решен и въпросът за ремонт на съоръженията.

При действащия Закон за горите в страната не са изградени нови съоръжения – лифтове и влекове, няма открита нито една ски писта, допълват вносителите. 

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

11
 
12
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Предлагам да приемете един закон дето Боко може да прави квото си иска и да свършваме с драмата...
П.С. Ако Боко е на срещи в Брюксел или рита мач, Кой може да го смени във взимането на решения!

Още от България
Жилищното строителство в България - бум или наваксване на изоставането?