Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Предприемач: Кризата ще намали потенциала за покупки на имоти

В момента движим проектния бизнес, но ще ни трябват ресурси за възстановяването, посочи Силвия Веселинова, собственик и управител на "Идея Билдингс"

Предприемач: Кризата ще намали потенциала за покупки на имоти

Снимка: Архив Ройтерс

Ако настоящата криза се задълбочи във времето, ще се изчерпят ресурсите на всички и ще се намали потенциалът за покупки на имоти. Вероятно и ценовите нива на жилищата ще се понижат. Това прогнозира в предаването „ИмоТиТе" на Bloomberg TV Bulgaria Силвия Веселинова, собственик и управител на "Идея Билдингс".

Още по темата

„Ситуацията с коронавируса ни завари с финализирани продажби на стартираните обекти. Това ни даде глътка въздух. Говорейки с други колеги, имаше инерция на продажбите в началото на извънредното положение, която стихна. Тези обекти, които предстои да бъдат предадени на своите собственици, не са със замразено строителство, а тези на по-ранен етап спряхме за момента", обясни Веселинова.

Според нея трябва да се прецени дали да започне процесът в пълния му обем след кризата, „както е било, или всичко това няма да доведе до положителни резултати“.

Имаме натрупани резерви, които ни помагат. Но след това ще бъдат необходими ресурси и за възстановяването", смята Веселинова, но потвърди, че в момента се работи проектен бизнес. „При нас нещата са циклични. Нямаме регулярни парични потоци, които да са ежедневни и равномерни", посочи Веселинова.

Тя е на мнение, че мярката "60 на 40" в подкрепа на бизнеса би била удобна само за ресторантьори и хотелиери.

При паралела с кризата от 2008 г. Силвия Веселинова отбеляза, че сега всички ще бъдат потърпевши. Разликата този път според нея се изразява в това, че „не произвеждаме нищо, а просто консумираме".

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Край нас строежите си вървят. Даже бачкат работници - малцинствени естествено без маски. То тежка работа с маска? Да не дърпаме дявола за опашката. Спад в цени ще има, но едва ли ще е драстичен. Финансовите инжекции, финансовите облекчения, лихвите? Там е част от въпроса. Чумата в средните векове - говорим 1347 и нататък на вълни, само за 14ти век 6 у нас и т,н, из Европа довела до сериозен спад в населението, от там увеличена производителност на труда, просто земя имало вече предостатъчно, населението селско естествено, а лихвите паднали и с векове напред били по-ниски. Разходите на държавите за обслужване на кредити паднали и те драстично - 2 пъти, колкото и лихвите. Хората започнали да консумират и потребяват повече. Даже вероятно всичко това е довело до по-бързо зараждане на буржоазните отношения - вероятно казвам. Така че не се знае нищо. Според мен света ще печата лудо пари. Някои държави обявават мерки 30 процента от годишния БВП. Ако у нас тавана е към 10 процента, другаде е 3 пъти нагоре. Например Италия. Даже и Германия. Пари ще се печатат, който може и ще се харчат. Може да има инфлцийка малко повече ама пак да се върнем към 14ти век - инфлация голяма чумата не предизвикала. Светът се научи да живее на кредит и тази криза ще мине под този знаменател - растящ дълг. Ама той и сега е огромен в света и не може да се върне, никога. Важното е мерките да са насочени правилно - бедни, загубили работа, малки фирми. НАпример да спрем да внасяме храни - всички 1 месец на полето, мобилизация ако трябва и на полето Например да строим сграда - СГРАДА ПОСТРОЕНА С НАД 80ПРОЦЕНТА БЪЛГАРСКИ МАТЕРИАЛИ. Ето ви идея за бранша. Много, много проста идея. Ние вече тухли неправим - това е криза, не вируса. На мисля 600 места у нас са се правили тухли по соца, сега май няма 6. Животът не е спрял в Европа даже в 14ти век при чумните епидемии. Загинало е поне 40 процента от населението, някои дават 50, даже 60 процента. Турците завладяват обезлюдени райони - да, вкл. и у нас - от Русе-Разград нагоре до устието на Дънава - мор. Чумата тръгва от генуезките колонии в Крим , после с корабите из Европа. Та спокойно. Все пак доста хора имат и спестявания.

Още от България
Повече, но по-малки жилища са били построени през второто тримесечие