Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

България

Предприемачи: Няма случаи на замразени строителни обекти у нас

Издаването на строителни разрешения става все по-трудно, а забавяне при търсенето няма

Предприемачи: Няма случаи на замразени строителни обекти у нас

Снимка: James MacDonald/Bloomberg

В строителството най-важното е да не се спира производството. То протича на открито, разстоянието е голямо, което помогна дейността да не попадне под рестрикциите за ограничаване разпространението на коронавируса. Това каза Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи, в предаването “ИмоТиТе” по Bloomberg TV Bulgaria.

Шопов отбеляза, че за момента няма случаи на замразени строителни обекти у нас.

“Спирането на производство е изключително фатален ход, защото то трудно се възстановява”.

Шопов коментира част от предложенията на Националната асоциация на строителните предприемачи за справяне с кризата. По негови думи най-важно е създаването на експертен икономически съвет, който да води ежедневни дискусии и да следи ситуацията в световен мащаб, за да насочва държавата и общините към необходимите мерки.

“Важно е и да продължи ефективната работа на администрацията”, отбеляза експертът.

Още по темата
Според Александър Ваклин, член на Националната асоциация на строителните предприемачи, развитието на имотния пазар след кризата до голяма степен ще зависи от банките и тяхната работа.

“Банките трябва да са си извадили поуките от кризата през 2008 г... Те трябва да не спират и да не рестриктират кредитирането на крайни клиенти”, отбеляза Ваклин.

Ивайло Митев, член на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, заяви, че в последните години развитието на жилищния пазар се е движило в равновесие с ръста на икономическите показатели.

“Живеехме с усещането, че нашият пазар малко изпреварва икономиката, той се е движел успоредно с нея... Никой от нас не знае как ще тръгне икономиката след края на извънредното положение”, коментира Митев, като отбеляза, че от това ще зависи и случващото се на имотния пазар.

Асен Чавдаров, член на Управителния съвет на Националната асоциация на строителните предприемачи, изтъкна важността на работата на държавната и общинска администрация.

Той отбеляза, че на жилищния пазар все по-трудно става издаването на  строителни разрешения заради рестрикциите за борба с Covid-19, което е нарастващ проблем, защото забавяне при търсенето няма. 

Видео с целия разговор гледайте на сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от България
Предсрочно завърши грубият строеж на PARK LANE OFFICE CENTER